При УСПП створено Центр декарбонізації

Facebook Поділитись
При УСПП створено Центр декарбонізації

Українська iндустрiя має велику зношенiсть фондiв,через це вже втрачає в конкурентоспроможності.  За минулий рiк капiтальнi iнвестицiї в цей сектор зменшились на 45%. Поруч із цим висока енергоємність виробництв, що в 2-3 рази перевищує загальноєвропейські показники, здорожчує витрати і, відповідно, впливає на кінцеву вартість продукту.

Через це, а також із огляду на міжнародні зобов’язання, Україна взяла курс на енергомодернізацію власної економіки, що передбачає, у тому числі і її декарбонізацію.

Мова йде як про зменшення промислових викидів задля збереження екології, так і про цілком прагматичну складову: без досягнення чітких показників декарбонізації українські товари потраплять під обмеження на ринку ЄС та ін. ключових для нашої країни експортних майданчиках.

Отже, дискусій про те, чи потрібно зменшувати викиди СО2 в процесі виробничої діяльності – немає. Втім, традиційно болючим для вітчизняного бюджету, бюджетів окремих підприємств є ціна впровадження інновацій.

Декарбонізація української промисловості тільки в 2022-2030 роках коштуватиме 37 млрд євро. Є очевидним, що у більшості це мають бути кошти у рамках державно-приватного партнерства, донорських організацій, цільові міжнародні кредити за вигідними ставками тощо.

В Україні досі розмиті державні плани по координації даного процесу, є ризики того, що завдання декарбонізації буде перекладено виключно на самі заводи і підприємства, що і так є фінансово виснаженими.

Відтак, для підготовки системних пропозицій саме промислової спільноти прийнято рішення створити при Українському союзі промисловців і підприємців Центр декарбонізації.

За це проголосували члени Правління УСПП на спільному засіданні із Антикризовою радою громадських організацій.

Очолить Центр віце-президент УСПП Мирослав Табахарнюк, а до його складу ввійдуть фахівці з числа відомих вчених та представників професійного середовища, що опікуватимуться питаннями синхронізації світових тенденцій та європейського законодавства у даній сфері.

Мирослав Табахарнюк, інвестиційний консультант,

власник ТМ "MT-INVEST", кандидат економічних наук, 

заслужений економіст України

 

Основними завданнями Центру декарбонізації УСПП стане аналiз та дослідження потреб підприємств України для наступної декарбонізації; підготовка, збір та аналіз технологічних інноваційних можливостей, продуктів та кращих практик для економіки України; розробка ефективних механізмів залучення фінансових ресурсів, в т.ч. донорiв для підтримки цілей декарбонізації.

Центр займатиметься підтримкою, просуванням та консалтингом проєктів підприємств, націлених на декарбонiзацiю та впровадження зелених інвестицій.

Закликаємо зацікавлених представників із числа профільних фахівців, які мають пропозиції, потреби чи розробки в зазначеному напрямі, долучитися до роботи Центру. Для цього залишіть свою заявку за адресою myroslav.tab@gmail.com (керівник Центру) або prokhorov@uspp.org.ua (УСПП).