УСПП та Європейсько-українське енергетичне агентство обговорили шляхи підвищення енергоефективності в промисловості

Facebook Поділитись
УСПП та Європейсько-українське енергетичне агентство обговорили шляхи підвищення енергоефективності в промисловості

Обидві організації просувають ідеї розвитку енергоменеджменту на підприємствах України. Це питання – одне із найактуальніших для індустрії, з огляду на підвищення цін на енергоносії. Економіка нашої країни є надзвичайно енергоємною – за цим показником перевищує середнє світове значення удвічі, а ЄС — у 3,8 рази.

Про це йшла мова під час зустрічі президента УСПП Анатолія Кінаха із директором Агентства пані Олександрою Гуменюк, координатор кою проєктів із енергоефективності Валентиною Гуч-Дегисенко.  Також до розмови долучилися перший віце-президент УСПП і керівник економічного департаменту УСПП Олексій Михальов.

Представниці ЄУЕА поінформували про реалізацію спільної пілотної програми разом з UNIDO (проєкт ООН з промислового розвитку) «Всеукраїнська премія «Лідери енергетичного менеджменту».

Метою програми є популяризація впровадження систем енергетичного менеджменту та підвищення енергоефективності в промисловості.

«Наразі такі системи впровадили близько 50 великих підприємств в Україні. Ми також прагнемо поширити цю практику на малий і середній бізнес. На даному етапі  наша ціль – навчати через успішні практики», - повідомила Олександра Гуменюк.

Анатолій Кінах погодився із думкою, що інформаційна робота дуже важлива. З боку УСПП така організована на системних засадах. Діловий союз має меморандум із Держенергоефективності, періодично організовує круглі столи, конференції і вебінари для підприємців та ОТГ. Одним із останніх проєктів стало поширення практики використання ЕСКО (енергосервісних) інструментів.

Суть концепції полягає в тому, що енергоефективні заходи в будівлях бюджетних установ (шкіл, лікарень тощо), підприємств впроваджуються приватними інвесторами — енергосервісними компаніями, а оплата їх послуг здійснюється виключно за рахунок економії. Залежно від проєкту та обсягу виконаних робіт така може становити від 30 і до 70%.

В Україні за цей час впроваджено більше 550 проєктів, із них – жодного дефолтного.

Сторони домовилися співпрацювати в рамках проведення  означеної премії, а також УСПП залучатиме зацікавлених представників промислового сектору та ОТГ до участі у вебінарах Агентства.

Перший віце-президент УСПП Сергій Прохоров запропонував розглянути можливість спільної участі у грантових проектах ЄС, які спрямовані на інформування, моніторинг і громадський контроль реалізації в Україні енергоефективної політики.

Для того, щоб систематизувати співробітництво, партнери підпишуть меморандум та доповнять його планом дій на 2022 рік.