Політики не здатні об'єднати країну. Роботодавці знають, як це зробити.

Facebook Поділитись
Політики не здатні об'єднати країну. Роботодавці знають, як це зробити.

Київ, 11 квітня, сайт ФРУ. Під час XI З'їзду Федерації роботодавців український бізнес висунув консолідовані вимоги до українського політикуму та влади. Роботодавці з усіх регіонів України, представники галузей промисловості та експерти обговорили шляхи реалізації Маніфесту роботодавців України – програми прискореного економічного розвитку, написаної самими роботодавцями-практиками. Це лідери промислового виробництва, за кожним із яких – компанії, що у сукупності генерують 70% ВВП України та дають роботу 5 мільйонам українців. Виконання цього документу вкрай важливе для усієї країни, яка зараз постала перед серйозними економічними та соціальними викликами.

За підсумками 2018 року українська економіка зросла на 3,3% в реальному вимірі. Начебто, цей показник виглядає заспокійливо. Але якщо проаналізувати їх з точки зору факторів росту та суті процесів у довгостроковому періоді, картинка суттєво зміниться. У 2018 році номінальний ВВП України склав лише близько $115 млрд проти $183,3 млрд у 2013 році; в гривні – лише 91,3% від рівня 2013 року.

Навіть те незначне зростання економіки, яке є, відбувається на тлі відсутності зростання у промисловості, рушійною силою якого залишається споживання, а не інвестиції. По-перше, збільшення споживання обумовлене продовженням побудови піраміди запозичень. У минулому році зовнішні та внутрішні запозичення, за даними Мінфіну, загалом склали близько $10 млрд, що дорівнює 8,7% ВВП. Усього, починаючи з 2014 року державний борг України збільшився на 1,6 трлн грн. або майже в 4 рази.

 По-друге, збільшення споживання пов'язане із трансфертами від заробітчан – мільйонів кваліфікованих працівників, яких економічна політика влади виштовхує за кордон. За даними Світового Банку, ними у 2018 році було перераховано в Україну $14 млрд. або 12,2% ВВП.

Ще у 2015 році ФРУ спільно зі світовими економічними експертами розробили План модернізації України, в якому було викладене бачення європейських та українських фахівців щодо конкретних дій на 10 років. На жаль, цей комплексний документ влада так і не використала у своїй роботі. Маніфест є логічним продовженням цього плану, оскільки у роботодавців не залишилося надії на політиків та можновладців. А бізнес в Україні сьогодні має набагато ширші горизонти планування та набагато довшу історію, ніж особистості, які на кілька років приходять в політику.

 Під час з'їзду обговорили ініціативи Маніфесту роботодавців України, під які Федерацією сформовано перелік законопроектів, що потребують негайного прийняття у Парламенті для того, щоб економіка України мала змогу розвиватися, а люди – отримувати гідні умови праці та зарплату.

Джерело: http://fru.ua/ua/events/fru-events/polityky-ne-zdatni-ob-iednaty-krainu-robotodavtsi-znaiut-iak-tse-zrobyty