Хіміки слідом за металургами просять Кабмін скасувати квоти на імпорт сірчаної кислоти

Facebook Поділитись
Хіміки слідом за металургами просять Кабмін скасувати квоти на імпорт сірчаної кислоти

Союз хіміків просить ініціювати термінове засідання міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі для розгляду питання про скасування квот на імпорт сірчаної кислоти.

Союз хіміків України слідом за асоціаціями металургійних і коксохімічних підприємств просить міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва ініціювати термінове засідання міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі для розгляду питання про скасування квот на імпорт сірчаної кислоти. Про це йдеться у зверненні Спілки хіміків України, адресованому С.Кубіву, повідомляє Мінпром з посиланням на текст документа. У ньому зазначається, що у сфері виробництва мінеральних добрив виникла критична ситуація, пов'язана з гострим дефіцитом сірчаної кислоти на ринку.

Союз хіміків України слідом за асоціаціями металургійних і коксохімічних підприємств просить міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва ініціювати термінове засідання міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі для розгляду питання про скасування квот на імпорт сірчаної кислоти. Зокрема, Дніпровський завод мінеральних добрив (ДЗМУ) за червень-жовтень отримав лише 19 тис. т із замовлених 60 тис. т, тобто лише 31%.

"В результаті підприємство змушене простоювати і зривати поставки складних фосфорних добрив вітчизняним аграріям у розпал осінньої посівної кампанії", – підкреслюється в листі. Варто відзначити, що крім ДЗМУ сірчану кислоту в Україні використовують десятки підприємств металургійної та коксохімічної промисловості, енергогенеруючі компанії, зрив поставок для яких може призвести до екологічної катастрофи в містах Авдіївка, Маріуполь, Кам'янське та ін. Як повідомлялося, Східний гірничо-збагачувальний комбінат (м. Жовті Води, Дніпропетровська обл.) та об'єднання "Сумихімпром" не здатні задовольнити реальні потреби підприємств гірничо-металургійного комплексу України у сірчаній кислоті. Про це йдеться в листі голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної, адресованому прем'єр-міністру Володимиру Гройсману та першому віце-прем'єру Степану Кубіву.

Нагадаємо, що 4 липня міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України ввела квоти на безмитний імпорт сірчаної кислоти. Рішення прийнято на звернення СхідГЗК та "Сумихімпром". Раніше керівники крупних коксохімічних і металургійних підприємств, а також галузевих асоціацій неодноразово попереджали про необґрунтованість квотування імпорту сірчаної кислоти і про збитки для національної економіки від даних лобістських заходів.

 

За матеріалами УНІАН