Минуло більш ніж два місяці ( з 1 липня п.р.) з скасування в Україні державного регулювання цін на продукти харчування, в тому числі на соціально значущі товари. Хоча виробники й отримали певне полегшення у сенсі реагування на зміни кон’юнктури ринку, зменшення адміністративного тиску, в цілому спостерігається стійке – в середньому на 25-30% – зростання цін на харчування, перш за все, на овочі та фрукти, м'ясомолочну та хлібну продукцію. Це дає підстави стверджувати, що скасування держрегулювання на соціально значущі продукти харчування було дещо несвоєчасним, зробленим несистемно, з ознаками популізму. Про це заявляють в Українському союзі промисловців і підприємців.
Тут переконані, що подорожчання неминуче призведе до зростання рівня інфляції. Так, у липні інфляція у річному вимірі становила 15,9%, хоча за прогнозами НБУ на кінець року мала бути 8 % (плюс/мінус 2 п. п.).
«Ми об’єднуємо соціально відповідальний бізнес, тому не підтримуємо спрощення регулювання заради спрощення. Пріоритетним є запитання – чи справді це полегшить життя українців? Спостерігаємо, що ні. Не вирішена проблема адресного соціального захисту незаможних верств населення. Абсолютно незрозуміло, як мають виходити з положення люди, доходів яких бракує навіть на невеликий харчовий набір. Конкретні кроки мають бути зроблені й в напрямку покращення умов підприємців – виробників продуктів харчування: заходи з демонополізації ринку, створення здорової конкуренції, зниження вартості виробничих ресурсів, перш за все – банківських кредитів, надання можливостей імпортозаміщення, стимулювання присутності в торгівельних мережах конкурентних товарів українського виробництва», – наголосив президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах.
Він підкреслив також значущість вдосконалення контролю за якістю продуктів харчування та товарів широкого вжитку, які пропонуються українцям.
На думку ділової громади, цей комплекс заходів при підготовці постанови КМУ про скасування державного регулювання цін на продукти харчування не був задіяний, тому ситуація почала розвиватися в напрямку зростання цін та істотного зниження рівня життя людей, особливо найбідніших. В УСПП нагадують, що українці витрачають на харчування більше 50 % доходів та, за даними ООН, більше 60 % населення вже знаходиться за межею бідності.
«Заходи уряду щодо цінової політики, тим більш на життєво важливі товари, мають бути вкрай відповідальними, з чіткими прогнозами наслідків, вживанням запобіжних заходів з метою недопущення погіршення рівня життя людей», – завершив Анатолій Кінах.