57% всіх релокованих підприємств переїхали на Закарпаття

Facebook Поділитись
57% всіх релокованих підприємств переїхали на Закарпаття

Із 690 підприємств, що завершили процес релокації із прифронтових територій, 396 або 57% перемістилися на Закарпаття. Також тут зареєстровано 320 тис. внутрішньо переміщених осіб.

Про це йшлося на засіданні Антикризового штабу допомоги бізнесу і промисловості при Українському союзі промисловців і підприємців.

Заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Сергій Тихонов розповів, що наразі сюди свої потужності готові перемістити великі підприємства Дніпра і Харкова.

Нагадаємо, Харків знаходиться під щоденними обстрілами російських окупантів, які ціляться не лише в промислову, але й цивільну інфраструктуру. За час повномасштабної війни через це вже є багато жертв серед цивільного населення міста. Проте харківський бізнес, виробники, де це можливо, продовжують свою діяльність або ж готуються до релокації.

На переконання УСПП, державі потрібно пропонувати підприємцям більш ефективний механізм релокації, що був би, по суті, окремим бізнес-планом для кожного випадку. По-перше, необхідна мапа наявності/доступу до природних ресурсів, розвиненої інфраструктури  і т.д. тих регіонів, до яких можна переїхати разом із виробничими потужностями. Таких поки визначено 9, діловий союз виступає за їх розширення.

Друге – це глибокий аналіз разом з місцевими органами влади економіки регіону, чи вбудується туди «новенький». До прикладу, те ж Закарпаття раде вітати ІТ, малих виробників, підприємства із зеленими технологіями, переробну промисловість, легку і т.д. Втім, великі гірничо-металургійні заводи, хімічні комбінати тощо – складно інтегруються в регіон.

Також бізнес, що переміщує свої потужності практично через всю країну – потребуватиме на початках значних фінансових коштів, що означає доступність кредитів. Останні видаються зараз по довоєнній практиці – із підтвердженням звітності, наявності майна і т.д. Тут варто долати ці бар’єри, адже часто підприємства переїжджають саме через втрату складів/виробничого цеху/неможливості провадити повсякденну діяльність. Це спільне завдання уряду, НБУ, ОВА та ділових асоціацій.

Окремо необхідно подбати про соціальну інфраструктуру – розселення працівників таких підприємств, наявність вільних місць для запису їх  дітей в садочки/школи, розширювати амбулаторії сімейної медицини (де це необхідно).

«Маємо підійти до процесу релокації системно і відповідально. Війна набуває затяжного характеру, тому економіка стає другим фронтом, який повинен працювати не менш ефективно, ніж наші військові-захисники. Переїзд підприємства в іншу область – це не на 1-2 місяці, велика частина може залишитися в новому для себе регіоні і після нашої перемоги. Ще тривожним фактором є те, що набирає темпів релокація бізнесу за кордон – 10% підприємств, що зважилися на переїзд, обрали саме цей напрям», - зауважив президент УСПП Анатолій Кінах.

Відтак, наступне засідання Антикризового штабу буде присвячене саме цій темі.

Нагадаємо, що до АШ входять голови профільних парламентських комітетів ВРУ, представники Ради НБУ, Мінекономіки, Мінінфраструктури, Мінстратегпрому, низки ОВА, Національної академії наук, галузевих ділових асоціацій та інші.