А.Кінах: міжнародна спільнота повинна посилити санкції проти рф в нафтогазовій сфері

Facebook Поділитись
А.Кінах: міжнародна спільнота повинна посилити санкції проти рф в нафтогазовій сфері

Лідер ділової спільноти України переконаний, що міжнародна спільнота повинна посилити санкції проти рф, особливо в нафтогазовій сфері, оскільки це одне із основних джерел прибутку для російської економіки, ресурси якої йдуть на повномасштабну війну проти України. Він звертає увагу на те, що санкції, які застосовуються зараз, не досягають свого максимального потенціалу, і росія все ще отримує значні доходи від експорту викопного палива, навіть попри припинення імпорту вугілля та інших обмежень з боку ЄС, розвинених країн світу в цілому.

Про це президент Українського союзу промисловців і підприємців, голова Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану  Анатолій Кінах розповів в ефірі одного з українських телеканалів.

За даними Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA), з початку широкомасштабного вторгнення росія заробила понад 743 мільярди євро на експорті палива, з яких понад 201 мільярд євро припав на країни Європейського Союзу. Це свідчить про те, що попри існуючі обмеження на імпорт нафти та газу, рф продовжує отримувати значні доходи від продажу енергоносіїв.

Ключовими проблемами залишаються недостатньо рішучі дії окремих країн щодо боротьби з тіньовим експортом російських енергоресурсів. Анатолій Кінах закликає до впровадження вторинних санкцій щодо рф, зокрема проти компаній і країн, які співпрацюють з агресором, а також до посилення заходів у нафтогазовій сфері, яка є однією з найбільших статей доходу для росії.

Анатолій Кінах також вказав на конкретні приклади того, як росія обходить чинні санкції. Він зазначив, що російські компанії активно продають нафту з великими знижками через треті країни, такі як Індія, Китай та Туреччина. Часто це здійснюється через так звані "тіньові флотилії" — танкери, які приховують своє місце призначення або змінюють прапори, щоб уникнути відстеження та санкцій.

Також експерти вказують, що послаблення санкцій або недостатня їх координація між країнами дає змогу росії маневрувати на світових ринках енергоносіїв, що дозволяє їй продовжувати фінансувати свою злочинну війну проти України.

Запровадження повного ембарго на російські енергоносії у всіх ключових регіонах може стати вирішальним кроком для обмеження можливостей росії у фінансуванні військових дій.