А.Кінах: рейдерство в Україні стає системним явищем

Facebook Поділитись
А.Кінах: рейдерство в Україні стає системним явищем

Президент УСПП Анатолій Кінах вважає, що в Україні відсутня справжня картина масштабів рейдерства. Кількість випадків незаконного відчуження майна, активів, заволодіння правами юридичної особи тощо оцінюється лише на підставі відкритих кримінальних проваджень. Проте це тільки верхівка айсбергу, далеко не завжди заводиться відповідна справа.

«У 2015 році ми бачили 290 таких кримінальних проваджень, а в 2020-му – вже 849. Зростання в майже в 3 (2,9) рази. Це неприпустимо, якщо ми говоримо про процес подолання корупції, підвищення ефективності роботи правоохоронних органів та судів. В поточному році динаміка теж йде по висхідній», - підкреслив лідер ділової спільноти.

Ці дані він озвучив на круглому столі «Протидія рейдерству в Україні» організованому Офісом захисту бізнесу при МВС України та Громадською антирейдерською платформою.

До заходу долучилися низка народних депутатів, що розробляють спеціальний антирейдерський закон, експерти тощо.

За неповний 2021 рік  до колегії Мінюсту надійшло більше 3 тис. скарг, 560 з яких стосувалися відчуження підприємницьких активів - великих заводів, виробничих майданчиків, земельних ділянок.

 «Саме в АПК, на жаль, зростає кількість незаконних дій. Особливо це небезпечно для малого і середнього бізнесу, який не знає, як захистити себе. Фермери часто не мають юридичної, іншої підтримки, при тому, що їх скарги чи заявки до спеціальних органів розглядаються впродовж місяця. А врожай рейдери можуть і за 1 ніч зібрати з поля. Тому ці питання потрібно вирішувати, і не тільки спеціальним антирейдерським законом. Це повинна бути ціла система заходів – як краще реагування правоохоронних органів на відповідні виклики, так і більша прозорість судової системи», - зауважив Анатолій Кінах.

За даними УСПП, саме в судовій практиці є чималі прогалини, коли справа стосується незаконного відчуження майна. Практично в кожному відкритому кримінальному провадженні є мінімум 1 неправомірне рішення суду, а в найбільш резонансних справах їх може бути декілька.

Також президент УСПП наголосив на потребі законодавців звернути увагу і на інші схеми, що використовують рейдери. Для промислових підприємств особливо небезпечним є захоплення через кредиторську заборгованість, штучне доведення виробництва до банкрутства.

«Тому підготовка відповідного законопроєкту – це тільки один із кроків. Влада, правоохоронці, громадські організації бізнесу – всі разом мають провадити системну роботу щодо виявлення прогалин (законодавчих, нормативних, технічних) в боротьбі із рейдерами. Бо від цього залежить бізнес та інвестиційний клімат. Вже зараз маємо безпрецедентне зменшення прямих чистих інвестицій, причому навіть обсяги грошових переказів наших трудових мігрантів в рази більші. Інвестор може адаптуватися до податкових умов тощо, проте він не заведе свій капітал туди, де він не буде захищеним», - підсумував Анатолій Кінах.

Нагадаємо, при УСПП діє департамент корпоративної безпеки. Закликаємо підприємців, особливо МСБ, що є незахищеним – звертатися у разі потреби консультації чи підготовки звернення до органів місцевої/центральної влади.