Потрібно підвищувати ефективність системи держуправління

Facebook Поділитись
Потрібно підвищувати ефективність системи держуправління

Від якості державного управління залежить економічний та суспільний розвиток країни. Відтак, ця сфера потребує не просто професіоналів, фахівців своє справи, але й постійного діалогу: з бізнесом, науковцями, освітою тощо. Адже, навіть маючи бажання реформувати країну, «свіжі» кадри в парламенті, наприклад, допускають чимало помилок, голосуючи в «турборежимі» за назвами законопроектів, не вникаючи в їх суть та не роблячи прогнозу їх наслідків.

Про це йшлося під час лекції президента УСПП Анатолія Кінаха слухачам Київської академії політичних перспектив. Її учасники - активна молодь, що прагне змінити якість української політики, працювати у Верховній Раді та будувати кар’єру у цій сфері.

А.Кінах розповів про Стратегію трансформації України, яка підготовлена одноіменним Національним форумом, до складу якого ввійшли представники духовенства, влади – уряду та парламенту, дипломатичний корпус, міжнародні експерти, бізнес, волонтерський рух та ін.  Засідання Національного форуму «Трансформація України» відбудеться вже на початку грудня ц.р.

Аудиторію цікавили коментарі досвідченого політика  щодо низки актуальних наразі для України питань: децентралізації, Мінських угод, ролі громадянського суспільства і його впливу на владу та ін.

Анатолій Кінах зауважив: Мінські угоди недієздатні, їх потрібно перезавантажити. Він вбачає прорахунки у діях влади, коли не озвучується чітка позиція України на міжнародних перемовинах, натомість обговорюється погодження «формули Штайнмаєра» та ін. речі.

«Потрібно було б провести засідання РНБОУ, прийняти чітку позицію, затвердити її Указом президента – оце і було б те, з чим ми б йшли на нормандський формат. Цього не було зроблено і це тривожний сигнал. Державний механізм – складна річ, ним нехтувати не можна, а помилки коштують дорого. Тим паче, в країні, що відстоює свої території перед зовнішнім агресором», - каже президент УСПП.

Реформу ж децентралізації він назвав позитивним явищем. Та привів досвід Польщі: там регіони напряму знаходять інвесторів, використовують гранти ЄС тощо для розвитку економіки та бізнесу, модернізації інфраструктури.

«Держава повинна делегувати свої повноваження. Це основа демократичного розвитку. Процеси в нас йдуть, але ще залишається багато питань. До прикладу, в Конституції територіальні громади не прописані, і якщо не вносити зміни, то буде правовий вакуум. Також потрібно зберігати баланс - делегуєте повноваження, делегуєте і якесь фінансування. Зараз багато хочуть перекласти саме на місцеві бюджети, але такі речі потрібно збалансовувати із державним бюджетом», - переконаний А.Кінах.

Наостанок Анатолій Кінах побажав молодим політикам ніколи не зупинятися у самовдосконаленні, не поступатися моральними цінностями на догоду кон’юнктурним інтересам та не боятися брати на себе відповідальність, що стосується позитивних змін в країні.

Представники Академії були також запрошені долучитися до роботи Національного форуму «Трансформація України».