Аграріям необхідні генератори з числа переданих Україні в якості гуманітарної допомоги

Facebook Поділитись
Аграріям необхідні генератори з числа переданих Україні в якості гуманітарної допомоги

Атаки рф на енергетичну інфраструктуру України є черговим проявом тероризму, що вже визнав Європарламент, НАТО, ПАРЄ та багато цивілізованих країн. У діях агресора спостерігається чітка стратегія зробити блекаути постійним явищем, що особливо критично в зимовий період.

Завдяки героїчним зусиллям енергетиків електропостачання, вода і опалення відновлюються для споживачів доволі швидко, проте вже є дефіцит обладнання, майже все резервне –у використанні.

Відтак, Україною було прийнято рішення про безмитне ввезення генераторів будь-яких потужностей для особистих потреб чи потреб бізнесу. В країнах Євросоюзу графіки постачань цих продуктів розписані на найближчі місяці, а попит не зменшується.

Також чимало обладнання надходить в якості гуманітарної допомоги Україні. З останніх новин: уряд Канади виділив 10 млн канадських доларів на закупівлю й доправлення генераторів для критичної інфраструктури в Україні. Республіка Корея передасть Україні в якості гумдопомоги 20 генераторів потужністю 450-500 кВт, Ізраїль передасть 20 потужних генераторів вартістю приблизно 1 млн доларів тощо.

Після забезпечення потреб критичної інфраструктури генераторів потребують виробники базових галузей, зокрема АПК.

Зокрема, на цьому наголосив генеральный директор асоціації УКАБ Роман Сластьон під час робочої наради президента Українського союзу промисловців і підприємців Анатолія Кінаха із галузевими асоціаціями і представниками великих підприємств АПК.

«Перебої з енергопостачанням вимагають від аграріїв організовувати сушіння тієї ж кукурудзи в нічний час. Це зменшує оперативну швидкість в 2-3 рази. Ми просимо, коли уряд буде розподіляти генератори, що надійшли в якості гуманітарної допомоги, щоб було виділено якусь кількість для виробників, особливо в східних та південних областях», - зазначив експерт.

Український союз промисловців і підприємців зі свого боку опрацьовує питання пошуку і консультаційної допомоги підприємцям із закупівлею генераторів за помірною ціною за кордоном.

Так, на УСПП вийшла із відповідною пропозицією одна із турецьких компаній. У разі зацікавлення діловий союз передасть їхні контакти та комерційну пропозицію. 

«Звичайно, мусимо реагувати ситуативно, бізнес, виробники потребують генераторів для безперебійної роботи. Проте у глобальному сенсі Україні потрібне більше систем ППО для прикриття інфраструктури, а також спільні із європейськими, американськими партнерами зусилля щодо передачі комплектуючих для відновлення пошкоджень в електролініях, ТЕЦ і т.д. Генератори в цілому – тимчасове рішення», - наголосив Анатолій Кінах.

УСПП тримає це питання на контролі, зокрема, в рамках засідань Антикризового штабу надає свої пропозиції уряду і парламенту щодо проходження опалювального сезону.