Анатолій Кінах: держава має запобігти дефіциту пального цієї зими

Facebook Поділитись
Анатолій Кінах: держава має запобігти дефіциту пального цієї зими

Жодна урядова структура в Україні не володіє інформацією про обіг пального в державі, відтак, не може прогнозувати дії на цьому ринку. І це вже офіційний висновок: Антимонопольний комітет рекомендував КМУ повернути контроль за цими процесами.

Раніше відповідне звернення озвучили на Антикризовому штабі допомоги бізнесу, утвореному при Українському союзі промисловців і підприємців. До нього, окрім бізнесу, входять і представники Кабміну, Верховної Ради, податкової служби і т.д.

Тут ще весною-влітку цього року були прийняті рішення, на основі яких уряд зміг стабілізувати ринок пального в Україні. Зокрема, Антикризовий штаб домігся більш гнучкого регулювання цін, запровадження нульового акцизу на пальне, зменшення ПДВ до 7%, удосконалення транспортної логістики тощо.

Це дало хороші стимули для наповнення внутрішнього ринку нафтопродуктами.

Проте термінове вирішення існуючої навесні 2022 року проблеми не зняло питання контролю збалансованості попиту і пропозиції на ринку нафтопродуктів.

«Така ситуація є надзвичайно загрозливою, адже в умовах часткових блекаутів як бізнес, так і подекуди критична інфраструктура можуть розраховувати на дизельні і бензинові  генератори. Йдеться про десятки тисяч альтернативних засобів енергопостачання, що створює додатковий попит на пальне. Держава має запобігти утворенню його дефіциту, адже нас чекає складний зимовий період», - коментує президент УСПП Анатолій Кінах.

У ділових колах пропонують уряду визначити відповідальне міністерство – наприклад, Мінекономіки – та покласти на нього повноваження щодо ведення балансів попиту і пропозиції, їх прогнозу для недопущення виникнення дефіциту.

«Нам потрібно працювати на випередження і враховувати інші обставини. Так, з грудня цього року в ЄС має запрацювати повне ембарго на російську нафту. Це призведе до певного періоду перебудови загальноєвропейського ринку пального, що треба врахувати, мати відповідальних постачальників, розуміння необхідних обсягів», - зауважив президент УСПП.

Антикризовий штаб вважає за необхідне проведення спільних консультацій з цієї тематики уряду, Ради та бізнесу/експертів.