Анатолій Кінах: для укріплення обороноздатності України необхідне підвищення стійкості і самодостатності національної економіки

Facebook Поділитись
Анатолій Кінах: для укріплення обороноздатності України необхідне підвищення стійкості і самодостатності національної економіки

174 тис. квадратних кілометрів в Україні заміновано чи забруднено внаслідок війни. Це приблизно третина території нашої держави, на якій би помістилося 8 країн за розміром як Ізраїль

«Думаю, нашим партнерам потрібно розуміти масштаби того лиха і тих загроз, які несе російська федерація», - наголосив президент УСПП Анатолій Кінах на міжнародному урбаністичному форумі «Економіка відновлення: національний та регіональний вимір».

Захід організував Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, а серед учасників – голови Комітетів Верховної Ради України, представники Уряду, профільних громадських інститутів - Асоціації міст України та ін., українські та міжнародні експерти.

Анатолій Кінах у своєму виступі сконцентрувався на можливостях пришвидшеного відновлення промислового виробництва, транспортної,  житлової інфраструктури. Промисловці і підприємці підтримали і реалізують нині ініціативу Президента «Зроблено в Україні», а також зміцнюють співпрацю з Урядом – у тому числі і в рамках нещодавно підписаної спільної Заяви КМУ і бізнесу.

«Збитки, завдані повномасштабною війною рф проти України, за оцінками Світового банку – перевищують 500 млрд.доларів. У перший рік великої війни ми втратили 29% свого ВВП, у 2023 році завдяки титанічним зусиллям ЗСУ, стійкості нашого бізнесу, українців в цілому економіка зросла на +5,3%. У 2024 році очікується приріст ВВП на 3-4%. Але ми розуміємо, що за таких обставин цих темпів недостатньо. Агресор тимчасово окупував близько 20% України. Перед державою, бізнесом, громадянським суспільством стоїть завдання сформувати на 80% територій, які ми контролюємо, успішну економіку, яка б працювала на оборону та створювала робочі місця, додану вартість. При цьому умови для підприємництва, локалізації виробництва мають бути значно кращими, ніж до повномасштабного вторгнення», - зазначив лідер ділової спільноти.

Він переконаний, що підвищення стійкості і самодостатності національної економіки в умовах війни – це єдиний шлях до укріплення нашої обороноздатності і ще кращого технічного і ресурсного забезпечення ЗСУ.

Нагадаємо, що УСПП, Антикризовий штаб надали Офісу президента, Уряду пропозиції щодо прискорення темпів військового виробництва в Україні (наразі рівень завантаженості підприємств ОПК не перевищує 50% від їх потенціалу).

УСПП виступив за перегляд грошово-кредитної, регуляторної і податкової політики в Україні в бік стимулювання зайнятості, виробництва, залучення інвестицій в модернізацію і створення доданої вартості.

«Зрозуміло, що масштаби викликів, які принесла війна із російським агресором, потребують залучення значних сум з міжнародної фінансової підтримки. Наразі є хороші сигнали щодо перспектив виділення допомоги від США: на сайті Конгресу нарешті з’явилися відповідні законопроєкти. Але нам потрібно також мати план щодо поетапного підвищення самодостатності економіки, плану відновлення», - повідомив Анатолій Кінах.

 УСПП і Антикризовий штаб вже розробили та надали пропозиції Офісу президента, Уряду, ВРУ, РНБОУ щодо виконання Указу Президента № 31/2024 про створення Всеукраїнської платформи «Зроблено в Україні», пропозиції із забезпечення пріоритетності українських виробників для національної економіки в низці сфер – легпромі, будівельній галузі, АПК, ГМК і т.д. Комплекс заходів триває.