Анатолій Кінах: кібернапад на Україну – це тестова спроба: попереду можливі більш масовані хакерські атаки

Facebook Поділитись
Анатолій Кінах: кібернапад на Україну – це тестова спроба: попереду можливі більш масовані хакерські атаки

Хакерські атаки на державні сайти України, на жаль, не поодинокі. При цьому, із кіберзагрозами стикаються і протидіють їм у всьому світі. Так, у 2020 році така атака зачепила веб-ресурси близько 1 тис. структур у США, включно із тими, що відповідали за національну безпеку, а також представництва за кордоном.

В першому півріччі 2021 року вдалося нейтралізувати понад тисячу кібератак – і не тільки на ресурси органів влади, а й на українські об’єкти критичної інфраструктури – інформує СБУ.

Проте випадок 14 січня за своєю масштабністю і цинічністю дещо відрізняється.  Зловмисники зачепили сайти судових реєстрів, рішень, багатьох органів центральної і місцевої влади (загалом близько 70).

«Локація таких атак показала на Варшаву, були розміщені повідомлення, в тому числі, і польською мовою. Проте я поділяю думку фахівців, що це спроба посварити Україну і Польщу, яка, безумовно, не вдасться. Поляки до цього випадку не причетні», - підкреслив президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах в одному із телеефірів.

При цьому він відмітив, що такі кібератаки вказують на прогалини в цифровому захисті державних сайтів. Чимало структур використовують застаріле програмне забезпечення, котре потрібно оновлювати відповідно до вимог часу. У державних установах недостатньо кваліфікованих фахівців з питань кібербезпеки.

«Немає послідовної державної політики в підсиленні кібербезпеки, своєчасного фінансування таких заходів, а це дуже важливо. Тому зараз не тільки важливо знайти винуватих, але і зробити висновки та почати посилювати цифрову безпеку в Україні», - наголосив Анатолій Кінах.

Лідер ділової спільноти переконаний, що в умовах гібридної війни такі атаки повторюватимуться по експоненті, тому це ще один, цього разу, цифровий фронт, на якому належить захищати національні інтереси.

З цим погоджуються і на Заході. Днями Reuters опублікувало матеріал, що хакери можуть готувати серйозніші кібератаки на критично важливу інфраструктуру України. Мова про функціонування транспортної системи, енергетичну безпеку тощо.

Це, зокрема, лікарні, фінансові установи (Держказначейство і т.д.), постачання електрики та багато інших.

«УСПП звертається до уряду і парламенту із закликом систематизувати роботу кіберполіції та ін. служб, виділити на цифрову безпеку достатньо коштів та відпрацювати можливі сценарії нових хакерських атак з боку країни-агресора з тим, що запобігти дестабілізації життєдіяльності суспільства і держави», - підсумували в діловому союзі.