Анатолій Кінах: Необхідно переглянути нормативні основи діяльності Наглядових рад при стратегічних монополіях

Facebook Поділитись
Анатолій Кінах: Необхідно переглянути нормативні основи діяльності Наглядових рад при стратегічних монополіях

Меморандумом із Міжнародним валютним фондом Україна взяла на себе зобов’язання сформувати наглядові ради "Укренерго", "Нафтогаз України" і "Енергоатом”. Причому встановлені і дати – кінець грудня 2021 року, січень 2022 року та травень 2022 року відповідно.

Також, згідно документу, на «Енергоатом» чекає корпоратизація, а відповідний закон має вcтупити в дію вже цього місяця.

Раніше наглядові ради цілої низки стратегічних монополій – УЗ, «Нафтогаз України», «Укренерго» тощо – складалися переважно із іноземців. При цьому підприємства означених сфер отримали за результатами минулого року великі збитки. Укренерго - мінус 27,5 млрд грн, Нафтогаз - мінус 19 млрд. грн. «Енергоатом» - 4,8 млрд грн., Укрзалізниця – 12 млрд. грн.

Тому уряду потрібно переглянути політику формування наглядових рад, адже досі вони відповідальності за неефективну діяльність компаній не несли. Окрім того, в їх рамках повинні бути представлені виключно українські експерти (іноземні – з правом дорадчого голосу), а завищене їх ресурсне забезпечення – урізане.

На цьому наголошують в Українському союзі промисловців і підприємців.

«Оскільки всі названі компанії на 100% є державними – уряд, а також Наглядові ради несуть повну відповідальність за той  неефективний менеджмент, який призводить до збитків для держбюджету. Необхідно переглянути законодавчо-нормативні основи щодо діяльності Наглядових рад в Україні в принципі», - підкреслив президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах.

Він вважає, що визначеного меморандумом з МВФ часу на їх формування недостатньо, відтак, є ризик, що вони будуть укомплектовані не фахівцями. Що зробить більш неефективними процеси розпочатих реформ в держмонополіях.

Це ж стосується і корпоратизації «Енергоатому», що номінально тягнеться без успіхів з 2012 року. Здійснити цей захід за місяць, без попередньої підготовчої роботи, прогнозних показників і т.д. – велика помилка.

Нагадаємо, Верховна Рада  влітку проголосувала за основу законопроєкт №5593-д щодо корпоративного управління на держпідприємствах. Ним, зокрема, безпрецедентно розширюються повноваження наглядових рад. Так, останні матимуть право призначення та звільнення керівника, затверджуватимуть річні фінансові плани тощо.

«При цьому Прем’єр-міністр стверджує, що курсу на «українізацію» наглядових рад немає і не буде. Головне – це незалежність експерта. До цього теж є питання, але повинен бути присутнім ще й професіоналізм. Особливо зараз, коли ситуація в енергосфері загострилася, зросли ціни, є великі ризики – «Північний потік-2», нестача вугілля і т.д. Ці процеси мають бути продуманими, прозорими і спрямованими на вирішення тих проблем, які мають стратегічні монополії», - підсумував президент УСПП.