Антикризовий штаб направив пропозиції по підвищенню енергетичної стійкості країни в парламент, Офіс президента, Уряд та РНБОУ

Facebook Поділитись
Антикризовий штаб направив пропозиції по підвищенню енергетичної стійкості країни в парламент, Офіс президента, Уряд та РНБОУ

Експерти надали рекомендації по проєктам формування децентралізованих енергетичних систем на базі малих систем розподілу, розвитку відновлювальної енергетики у процесі підготовки об’єктів паливно-енергетичного комплексу України до осінньо-зимового періоду 2024/25 року.

У розширеному засіданні Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану (АШ) та УСПП взяли участь представники Верховної Ради України, центральних органів виконавчої влади, РНБОУ, НАН України, промислові асоціації, профспілки, роботодавці, експерти. 

У Рішенні АШ йдеться про потребу розвитку децентралізованого комбінованого енергозабезпечення з урахуванням споживчих потреб територіальних громад, особливостей розвитку територій, ресурсного забезпечення. Також важливою умовою є достатній рівень підготовки кваліфікованого персоналу -  проектувальників та  фахівців з обслуговування установок, і окрім того - спрощення процедур приєднання виробників електроенергії з ВДЕ тощо.

Відтак, Кабміну спільно із органами місцевого самоврядування необхідно підготувати комплексну дорожню карту з визначенням пріоритетності зазначених проєктів, вести прозорий моніторинг використання коштів міжнародних партнерів на ці цілі та гарантувати науково-експертне  супроводження процесу забезпечення сумісності технологій комбінованого енергозабезпечення.

З метою спрощення процедур приєднання виробників електроенергії з ВДЕ потрібно зняти на період дії особливого стану в енергетиці України обмеження на передачу в мережу електроенергії в розмірі 50% від заявленої потужності. Також виробників електроенергії з ВДЕ доцільно внести до переліку критично важливих об'єктів.

Нагадаємо, що інтенсивність атак росії на енергетичну та цивільну інфраструктуру України не знижується, що несе серйозні ризики для економіки та суспільства. Станом на серпень 2024 року було зруйновано 632 котельні, 296 теплових пунктів, 625 км теплових мереж, 44 газорозподільчі станції, 18 ТЕС і ТЕЦ. За даними Міненерго, з кінця березня цього року країна втратила половину енергопотужностей (близько 9 ГВт), потрібних для проходження опалювального періоду.  За умови наявності необхідного фінансування проєктів та продовження активної роботи з відновлення і проведення ремонтів, згідно з оцінками Міненерго, до кінця календарного року можливо додати в систему ще близько 3 ГВт потужності, додатково до вже відновленої генерації електроенергії.За попередніми  оцінками,  з урахуванням імпорту,  це  дасть змогу забезпечити в сумі близько 14−15 ГВт у зимовий період, але не покриватиме усіх потреб і не компенсує можливий дефіцит.

Рішення