Антикризовий штаб проти планів НКРЕКП підвищити тарифи на передачу і диспетчеризацію електроенергії для бізнесу

Facebook Поділитись
Антикризовий штаб проти планів НКРЕКП підвищити тарифи на передачу і диспетчеризацію електроенергії для бізнесу

Бізнес під час війни працює в надзвичайно складних обставинах.  Продовження бойових дій, подальше руйнування російським агресором критичної інфраструктури України, логістики, зростання виробничих витрат, а також зниження доходів населення негативно вплинули на виробничу діяльність та ділові очікування.

Все це не компенсується масштабним кредитуванням економіки, особливо в умовах підвищення Нацбанком облікової ставки до 25%. Існуючої програми «Доступні кредити 5-7-9» надзвичайно мало для вирішення проблем кредитування підприємництва і промисловості.

Це відзначають в Антикризовому штабі допомоги бізнесу, що діє при Українському союзі промисловців і підприємців.

Окрім того, до УСПП все частіше надходять скарги від бізнесу щодо блокування податкових накладних через причини, на які платники податків не можуть вплинути. Наприклад, несвоєчасне подання звітності через відсутність світла, наявність контрагента на тимчасово окупованій території і т.д. Такі фактори позначаються як ризикові, накладні бізнесу блокуються автоматично, а на їх розблокування йдуть тижні чи місяці.

За таких обставин держава має формувати відповідальну політику в економічній царині, максимально стимулюючи ділову активність.

«Це другий по значимості фронт – після оборони України від російського агресора. Бізнес має працювати, сплачувати податки, а на ці податки утримуватися армія, налагоджуватися випуск власної техніки і озброєння», - каже президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.

В УСПП гостро розкритикували наміри НКРЕКП підвищити тариф на передачу електроенергії для бізнесу на 51%, а на диспетчеризацію – одразу на +356%

«За підсумками 4 кварталу цього року ВВП прогнозно скоротиться до 40%. Великі і малі підприємства України часто на межі рентабельності чи в передбанкрутному стані. Той запас фінансової міцності, що в них був, за майже 10 місяців війни вичерпався. Спроба вирішити за рахунок бізнесу проблему із боргами «Укренерго» може плачевно закінчитися. Ми рекомендуємо уряду проаналізувати, чому релокація бізнесу за кордон в 2-3 рази більша, ніж в відносно безпечні регіони України. Все через умови для ведення діяльності», - підкреслили в діловому союзі.

Тут нагадали, що аналогічний непродуманий крок у сфері вантажоперевезень (збільшення тарифів на УЗ відразу на 70%) призвів до скорочення його обсягів. Укрзалізниця за підсумками жовтня 2022 року скоротила перевезення залізної та марганцевої руди на 24,6%  порівняно до жовтня минулого року. Те ж саме стосується і металопрокату, інших товарних груп.

«У ГМК тяжка ситуація, падіння виробництва до 70-80%. За таких обставин подорожчання логістики на 70% прогнозовано вдарили по виробникам і призвели до подальших скорочень обсягів випуску і поставок.  Про таку загрозу Антикризовий штаб допомоги бізнесу, УСПП говорив від самого початку, ми зверталися до Мінінфраструктури, до Прем’єр-міністра.  Зараз вже треба боротися із наслідками непродуманого рішення. Цього ми закликаємо запобігти в сфері електропостачання», - відзначив Анатолій Кінах.

Віялові відключення електроенергії вже негативно впливають на економіку. Низка підприємств через це призупинила роботу. Аграрії працюють над сушінням кукурудзи по ночам, коли живлення є, але темпи в 2-3 рази нижчі, ніж зазвичай.

В УСПП вимагають вирішувати проблеми боргів «Укренерго» іншими методами, ніж тиском на бізнес. До прикладу, не закладати «мирний» рівень витрат на ВДЕ, покривати витрати ТЕЦ для роботи на газу коштом міжнародної допомоги тощо, домовитися про відстрочку чи реструктуризацію боргів.

«Зараз триває війна і воєнний стан. Вирішувати старі проблеми старими методами не вийде. Маємо підтримати економіку і національного виробника, щоб створювалися робочі місця в Україні, не було відтоку кваліфікованих кадрів, і що особливо критично – бізнесу», - підсумував Анатолій Кінах.