Антикризовий штаб запропонував, як збільшити економічні ресурси для потреб ЗСУ

Facebook Поділитись
Антикризовий штаб запропонував, як збільшити економічні ресурси для потреб ЗСУ

В умовах воєнного стану економічні реалії України стають дедалі суворішими. Вже третій рік країна щодня витрачає мільярди гривень на оборону, а дефіцит державного бюджету сягає величезних позначок. За інформацією Мінфіну, один день оборони від російських агресорів обходиться платникам податків близько 5,6 млрд грн. Уряд намагається знайти вихід із ситуації, але пропонує не найкращі в даних умовах методи (підвищення податків і введення нових). За такого підходу питання покриття фінансових потреб залишиться відкритим, бо фіскальний тиск зажене бізнес в тінь, а когось змусить і закритися. 

Власне, ця тенденція вже триває. За півроку закрилися 92 тис. ФОПів.

Цього тижня Антикризовий штаб стійкості економіки в умовах воєнного стану зібрався, щоб обговорити найбільш болючі питання економіки. Гарячими темами стали проблеми дефіциту кадрів, підготовки до зимового опалювального сезону, подорожчання логістики та доступу до кредитів. Але особливо гостро стоїть питання підвищення податків, їх адміністрування. На засіданні виступили представники великого і малого бізнесу зі своїми проблемними кейсами з податковою. Всіх їх вже веде УСПП, зокрема, організувавши серію робочих зустрічей з ДПС. На засіданні були присутні Бізнес-омбудсмен Роман Ващук, народні депутати, урядовці, керівники ключових департаментів ДПС. Традиційно серед учасників - бізнес-асоціації і галузеві організації, профспілки, експерти.

Їх спільне інтегральне рішення направлене в парламент, Кабмін, Офіс президента. 

Бізнес розраховує на відповідальний діалог щодо планів Уряду з пошуку ефективних механізмів покриття дефіциту державного бюджету на поточний рік, насамперед через стимулювання економічної активності.

На жаль, рекомендації структурованих організацій бізнесу реалізуються повільно та розглядаються у відриві від нарощування негативного впливу поточних ризиків. Це змусило Уряд визнати відсутність достатніх умов для збільшення економічної активності на наступні роки і коригувати власний прогноз ВВП на 2024 рік з 4,6% до 3,5%, а на 2025 рік – відповідно з 6,8% до 2,7%.

Ділова спільнота не підтримує посилення податкового навантаження і ускладнення фіскального адміністрування (законопроєкт #11416). Ця ініціатива не враховує становища бізнесу, не має розрахунку майбутнього впливу на економіку.

За поточних умов ділова спільнота підкреслює, що значно важливішим і дієвішим за підвищення ставок податків є підвищення ефективності саме державних інституцій, визначення пріоритетів їхньої діяльності у Плані відновлення від наслідків війни, якого ще не було представлено суспільству.

Відтак, у рішенні Антикризового штабу пропонується:

-  Розглянути План відновлення на окремому засіданні Національної ради з відновлення України від наслідків війни;

-  Уряду та ВРУ рекомендовано не приймати законопроект  #11416 в поточній редакції, натомість провести консультації із бізнесом;

-  НБУ - затвердити План заходів з реалізації Стратегії розвитку кредитування;

-  Кабміну - впровадити комплексні стимулюючі заходи для виробників/бізнесу  прифронтових територій.

Рішення