Асоціації бізнесу почали звертатися до влади через випадок із блокуванням роботи УСПП (+звернення)

Facebook Поділитись
Асоціації бізнесу почали звертатися до влади через випадок із блокуванням роботи УСПП (+звернення)

Організації промисловців, підприємців, роботодавців, галузевих асоціацій бізнесу почали звертатися до керівництва країни з приводу блокування статутної діяльності Українського союзу промисловців і підприємців.

Зазначається, що за всю історію 32-річного існування УСПП, який активно відстоює права українського бізнесу, залучає в економіку України інвестиції, сприяє експорту, сформував працездатні робочі комунікацій з Президентом, Верховною Радою, Урядом щодо підвищення стійкості і самодостатності національної економіки, вперше зіткнувся з брутальною поведінкою представників окремих структур забезпечення Секретаріату КМУ. В понеділок, 22 липня, доступ працівників УСПП до головного офісу за адресою Хрещатик, 34 було заблоковано.

Передісторія питання

Кілька місяців тому балансоутримувачем приміщення — Управлінням адміністративних будинків Господарсько-фінансового департаменту Секретаріату КМУ — в ультимативній формі було повідомлено про не продовження розміщення офісу УСПП, який він займає з моменту свого утворення, через нібито потреби у розташуванні в будівлі державних структур. Відбувалось це на фоні намірів Кабміну взагалі скоротити кількість міністерств та їхніх штатів і попри тривале невикористання незайнятих приміщень на сусідніх поверхах згаданої будівлі на Хрещатику загальною площею біля 3 тис. кв. метрів.

УСПП з самого початку цієї  історії прагнув аргументовано довести свою позицію виключно у правовий спосіб: під час листування з КМУ, а згодом — у судових інстанціях (судові провадження з даного питання тривають, рішення по яких судами ще не ухвалено).

Проте це не стало на заваді для демонстрації окремим представникам державного апарату права сили. Під час вихідних балансоутримувач, не дочекавшись судового рішення, без усякого попередження перегородив вхід у будівлю 3-метровою металевою конструкцією, яка блокує доступ до робочих місць лише працівникам та відвідувачам УСПП. Її вартість - близько 400 тис. грн., які могли б бути потрачені для інженерних споруд на фронті, а не на блокування роботи громадської організації.

Фактично блокується і діяльність Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану — інтеграційного майданчика, який діє за ініціативою УСПП з 2022 року для підтримання комунікацій бізнесу, місцевих громад, профспілок, наукових закладів та центральних органів виконавчої влади в умовах війни. Зривається програма міжнародних заходів за участі вітчизняних підприємців та представників ділової європейської спільноти та США. Під питанням організація роботи експертів для напрацювання пропозицій для засідання РНБО з підвищення стійкості місцевих громад, а також реалізація планових заходів в рамках виконання меморандумів про співробітництво з державними органами влади.

«За час повномасштабної агресії рф проти України ми утвердилися у думці, що тільки взаємоповага, суспільна довіра до влади, дотримання закону та спільні дії задля створення належних умов для стійкості національної економіки, а відтак і збільшення бойового потенціалу ЗСУ зможуть наблизити перемогу над російським агресором. А головне завдання держави — об’єднати громадянське суспільство, надати можливість кожному бути економічно активним суб’єктом, робити корисну справу у важких умовах сьогодення. Але замість діалогу та консолідації зусиль іноді ми стаємо свідками цинічного порушення Конституції та законодавства України», — йдеться у зверненнях галузевих асоціацій, організацій роботодавців, окремих підприємств на адресу керівництва країни.

Бізнес просить Президента, очільника Уряду та спікера ВРУ надати сприяння для продовження законної діяльності громадської організації та виправлення ганебної, штучної створеної ситуації в умовах повномасштабної війни. Адже така ситуація не відповідає змісту задекларованих намірів влади у побудові рівноправних довірливих відносин зі структурованим громадянським суспільством.

 

 

 

 

 

Лист СПМСППУ-ВРУ

Лист СПМСППУ-Премєр-міністру України

 

 

Лист ВАР-Премєр-міністру України

Лист ВАР-ВРУ