Австрія зацікавлена інтенсифікувати торгово-економічне співробітництво з Україною

Facebook Поділитись
Австрія зацікавлена інтенсифікувати торгово-економічне співробітництво з Україною

Президент УСПП Анатолій Кінах провів робочу зустріч із послом Австрії в Україні паном Ґернотом Пфандлером. Участь у ній взяли також представниця Торгового представництва Австрії в Україні Ірина Соловйова, керівник Центру підтримки експорту при УСПП Денис Красніков.

Сторони обговорили стан торгівельно-економічного, а також інвестиційного співробітництва між країнами. Товарообіг  у 2020 році скоротився на 7,8% і склав 1,3 млрд.дол.США, що не  відображає можливостей і потенціалу двох економік. Тому спільне завдання держав полягає у зростанні обсягів та ефективності співпраці.

Президент УСПП зосередив увагу на потребі адаптації українськими виробниками технічних стандартів і регламентів ЄС. Це посилить їх конкурентоспроможність та показники  експорту до країн Євросоюзу. В даному контексті ділові кола України розраховують на сприяння австрійської сторони.

«Маємо підписаний меморандум із Палатою торгівлі Австрії ще в 2006 році. Пропонували б актуалізувати дану угоду, а також розглянути ініціативу систематизувати наші контакти та підписати відповідний документ із Федерацією австрійської промисловості», - підкреслив Анатолій Кінах. 

За його словами, Україна зараз ставить в пріоритетах індустріально-інноваційний розвиток. На внутрішньому ринку та й на експорт активно працює ІТ галузь.

Чималих інвестицій потребує енергетична інфраструктура. Зношеність теплостанцій сягає 65%.

«У фокусі нашої уваги – підвищення енергоефективності промислових підприємств, декарбонізація економіки. Це мають бути системні заходи, адже коштів ні в бюджеті, ні в самих підприємств немає. Тому УСПП пропонує залучати інвестиції, а також розвивати програми державно-приватного партнерства.  Тісно співпрацюємо в даному напрямі із Держенергоефективності, а також розробляємо пропозиції спільно із Національною академією наук. Вже є певні напрацювання по нарощуванні водневої енергетики тощо», - повідомив Анатолій Кінах.

Його думку розділяє і Ґернот Пфандлер. Він зазначив, що в питаннях декарбонізації економіки і розвитку водневої енергетики Україна має високий потенціал. Австрія підтримуватиме зусилля України щодо більш чистого, ресурсного виробництва, збереження довкілля.

«Європейські країни, як і інші, постраждали від наслідків пандемії коронавірусу. Локдауни коштували нам робочих місць. Тому наразі ми дуже зацікавлені інтенсифікувати ділове співробітництво із перспективними партнерами, серед яких і Україна. Маємо численні запити від австрійських підприємств. Відтак, ваша ініціатива систематизувати наші контакти дуже на часі. Ми передаватимемо конкретні пропозиції і проєкти УСПП», - наголосив  пан посол.

Сторони обговорили також проблему захисту приватної власності і прав інвесторів в Україні. Ця тема досі є болючою для активізації масштабних капіталовкладень.

Президент УСПП поінформував партнерів про нещодавньо підписаний Президентом закон про інвестиційні няні.

«Україна справді почала створювати умов для інвесторів. В бюджеті є ресурси для підкріплення гарантій уряду великим капіталовкладникам. Зі свого боку ми можемо надавати свої консультації та роз’яснення зацікавленим австрійським компаніям і фінансистам», - зазначив Анатолій Кінах.

Ще одним напрямом для потенційно успішного співробітництва країн є трансформація вугільної галузі України. Це також потребує чималих коштів, наша держава, а також такі ділові організації як УСПП, вже реалізовують низку ініціатив в даній сфері, об’єднаних в повноцінну стратегію. Відповідно, Австрія могла б стати партнером програм чи проєктів в цьому напрямі.

Сторони домовилися підтримувати системні комунікації та розпочати реалізацію перших заходів.

Ірина Соловйова розповіла про підготовку 16 вересня у Львові форуму Green Technologies , участь в якому братимуть провідні австрійські компанії.

«Запрошуємо через УСПП українські компанії. Буде цікаво. Для наших учасників захід є безкоштовним», - розповіла представниця ТП Австрії в Україні.

У разі вашої зацікавленості заходом – просимо звертатися до УСПП за детальнішою інформацією.