БЕБ спільно з бізнесом та громадськістю визначать ризики вчинення кримінальних правопорушень у сфері економіки

Facebook Поділитись
БЕБ спільно з бізнесом та громадськістю визначать ризики вчинення кримінальних правопорушень у сфері економіки

Підхід до визначення критеріїв ризику у виявлені кримінальних правопорушень не повинен призводити до блокування роботи бізнесу, що працює прозоро. Про це йшлося на зустрічі керівництва Бюро економічної безпеки України з представниками бізнес-асоціацій та інститутами громадянського суспільства.

Серед інших участь у заході взяла віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Юлія Дроговоз, котра відповідає за напрям податкової політики.

 Ризик-орієнтований підхід (РОП) – це ідентифікація ризиків вчинення кримінальних правопорушень у бюджетній, податковій, митній та інших сферах економіки.

Саме через аналіз баз даних, реєстрів, інших джерел за критеріями РОП аналітики Бюро визначають, де та яка загроза існує для економічної безпеки держави та які заходи треба здійснити, щоб її усунути.

«Критерії повинні бути зважені, щоб це не призводило до зупинки роботи підприємств, як це відбувалось з безпідставним блокуванням податкових накладних. Тож ми хочемо почути й бізнес», – зазначив директор БЕБ Вадим Мельник.

УСПП наголошує, що для стабільної роботи бізнесу вкрай необхідно своєчасно відшкодовувати ПДВ, припинити практику безпідставного блокування податкових накладних. Тут діловий союз співпрацює із ДПС України та Мінфіном в рамках відповідних робочих груп. Є вирішення конкретних проблемних кейсів, створено Довідник кодів податкової інформації, за якою платників ПДВ вважатимуть ризиковими. Проте необхідний системний підхід та комплексна техніко-економічно обґрунтована податкова реформа.

Всі ці проблеми підприємництва розглядаються на засіданнях Антикризового штабу допомоги бізнесу, утвореному при УСПП.

Представники Бюро економічної безпеки України наголосили, що орган було створено для унеможливлення тиску на бізнес та безпідставного блокування роботи. Саме тому, до обговорення створення критеріїв ризику залучаються представники різних сфер, враховуються всі пропозиції та зауваження.

Після остаточного затвердження критеріїв БЕБ планує створення рекомендацій для покращення роботи в економічній сфері на державному рівні. Також буде проведено низку зустрічей із представниками органів державної влади, задля мінімізації можливих економічних злочинів.