Без сучасної промислової політики Україна не відбудеться як конкурентоспроможна держава

Facebook Поділитись
Без сучасної промислової політики Україна не відбудеться як конкурентоспроможна держава

Від звіту  Кабінету міністрів України перед парламентом промисловці і підприємці очікували правдивої  діагностики реального стану справ в країні та  її економіці, що мало б стати підґрунтям розробки та  ухвалення невідкладних державних рішень з зміни ситуації.  Однак насправді була продемонстрована нездатність уряду до такого аналізу, перебування в  «іншій реальності», ніж та, якою живе реальний сектор економіки.

У першому розділі Звіту йдеться, що у 2019 році економіка України зростала високими темпами. У ІІ і ІІІ кварталах темпи зростання ВВП перевищили 4 % і були одними з найвищих у Європі. Однак насправді   вся друга половина 2019 року визначалася зниженням промислового індексу, обсягів промислового виробництва. В жовтні 2019р. це було  мінус 5%  до жовтня 2018 року, в листопаді відповідно – мінус 7,5%, грудні – мінус 8,3% до грудня 2018 року.  Машинобудування  в грудні  мало індекс мінус 14,5%. На жаль, було зроблено  черговий  крок до  закріплення статусу України як держави з сировинною економікою.

Уряд акцентує, що «поряд з високою активністю внутрішнього інвестора у 2019 році спостерігалося підвищення зацікавленості іноземних інвесторів. Збільшився приплив іноземних інвестицій в Україну». Але куди ж вони потрапили, якщо реальний сектор живе в ситуації фінансового голоду, відчуває шалений брак коштів на модернізацію, новітні технології, створення високотехнологічних робочих місць?

«В Звіті визнається негативна промислова динаміка минулого року, правда, однією з причин називається модернізація, яку спонукало  загострення конкурентної боротьби та перехід на нові технології. На жаль, насправді тренд до модернізації залишається дуже і дуже малим.  Наявні інші тенденції – посилення деіндустріалізації, скочування до статусу країни з сировинною економікою, зростання трудової міграції. І причини тут – слабкість інвестиційних потоків,  брак кредитних ресурсів, а головне – відсутність сучасної системної промислової політики, відповідного державного управління в індустріальній сфері», – наголошує президент УСПП Анатолій Кінах.   

Викривлена оцінка реальної ситуації, відсутність  аналізу  виконання державних стратегій та  промислових програм, які є чинними і мають статус  законів України, – ось на що перетворився урядовий звіт. Не дивно, що наслідком стало повне невміння уряду визначити програмні пріоритети розвитку.

Натомість структурована громадська спільнота – Антикризова рада громадських організацій, УСПП  за участі НАНУ підготували програмний документ – «Пріоритетні заходи 2020: промисловий пакет». Інноваційно-орієнтована промислова політика – ось що промисловці, підприємці і науковці вважають нині тим самим важелем, який здатний перевернути українські реалії та вивести країну з тривалої кризи.

Задля цього пропонується:  розробити і прийняти в парламенті закони «Про розвиток промисловості», «Про інноваційну діяльність», затвердити Стратегію розвитку промислового комплексу України та плану її виконання, складовими яких мають стати стратегії за галузевими напрямками.

Необхідно утворити міністерство з промисловості та інновацій, ввести  в уряді посаду профільного  віце-прем’єр-міністра, поновити роботу Національного комітету  з промислової політики або аналогічного органу за участі ділової спільноти, роботодавців на чолі з Прем’єр-міністром країни.

Наріжним каменем «Промислового пакету» є вимога затвердити програму спільних дій Національного банку та уряду задля відновлення кредитування реального сектору економіки. Документ містить пропозиції з збалансованості та вдосконалення податкової політики, підтримці експорту, визначення пріоритетних сфер економіки, які потребують сучасного державного протекціонізму.

«Дуже важливим моментом є об’єднання зусиль  влади і бізнесу, уряду, парламенту і громадських організацій, практиків, щоб прискорити реалізацію зазначених в «Пріоритетних заходах 2020:промисловий пакет» ініціатив. Без цього відродження сучасної індустрії, конкурентних виробництв  з високою доданою вартістю, технологічних робочих місць та гідного рівня життя українців не відбудеться», – підсумував Анатолій Кінах.