Бідність є принизливим явищем для окремої людини, вона страшна для суспільства взагалі

Facebook Поділитись
Бідність є принизливим явищем для окремої людини, вона страшна для суспільства взагалі

Вітаючи освітян в ефірі одного з національних телеканалів з Днем учителя, президент УСПП, голова  ООРУ Анатолій Кінах зауважив на тому, що держава в неоплатному боргу перед цими професіоналами, які виконують в суспільстві найважливішу виховну та освітянську функцію, готуючи до дорослого життя молоде покоління. Вчителя отримують  мізерну зарплату, не відчувають себе надійно соціально захищеними, ця професія не знаходиться серед престижних.

«Бідність є принизливим явищем для окремої людини, вона страшна для суспільства взагалі, оскільки стимулює трудову міграцію, прискорює негативні демографічні процеси, за якими ми й так в п’ятірці відсталих країн Європи, втрату  людського потенціалу. В Україні дуже деформовані соціальні стандарти. Так, урядові структури дають розрахунки прожиткового мінімуму на рівні  5 тис. грн., а закон про бюджет-20 затвердив  його у розмірі трохи більше 2-х тисяч.  Це є неприпустимим, цинічним ставленням до людей. Не маніпуляції з цифрами, а працююча економіка, сучасні робочі місця, ефективна індустріальна політика – ось що є надійним рецептом від бідності», – наголосив Анатолій Кінах.

На його думку, комплексна високопрофесійна та чесна політика держави має бути спрямована на те, щоб не допустити перетворення країні в сировинний придаток розвинутих країн, оскільки такі не здатні створити необхідну кількість технологічних робочих місць, забезпечити високий рівень життя. Нині Україна поглиблює сировинний статус: до 70% експорту складають товари сировинного типу, з низьким ступенем переробки.

«Є неприпустимим, що і в проекті бюджету на 2021 рік не закладена складова розвитку, він по суті зверстаний як частка фінансової піраміди, оскільки левову частку доходів планується спрямувати на обслуговування державного боргу перед міжнародними кредиторами. Тільки по відсоткам за кредити необхідно сплатити  до 170 млрд. грн. Це більше, ніж буде спрямовано на всю систему охорони здоров’я. Ясно, що при такому розкладі говорити про модернізацію, інновації,  індустріалізацію, програми оновлення окремих пріоритетних сфер, а ми бачимо серед них авіабудування, транспортне машинобудування, ракетно-космічний комплекс тощо – просто не доводиться. Такий проект бюджету і надалі консервує бідність», – підкреслив лідер промислової спільноти.

Він окремо зупинився на тому, що причиною глибокої соціально-економічної кризи вважає безпрецедентну деградацію інститутів державної влади,  неприпустиму кадрову політику, коли призначення відбуваються не за принципами професіоналізму, державницького досвіду тощо, а через політичні та партійні уподобання, близькість до тих  чи інших персон у владі, метушню навколо ресурсів та портфелів.

«Цьому треба покласти край. В Україні ще існує  багатий кадровий, інтелектуальний, ресурсний, виробничий, науковий потенціал. Потрібна політична воля, щоб підготувати стратегію державного розвитку,  програми з окремих галузей різних сфер діяльності, перш за все – промисловості, кардинально поміняти кадрову політику, і об’єднавши зусилля влади і структурованого громадянського    суспільства, працювати над відродженням країни», – підсумував Анатолій Кінах.