Бюджет та програма соціально-економічного розвитку на 2021р. мають стати базою підтримки національного виробника

Facebook Поділитись
Бюджет та програма соціально-економічного розвитку на 2021р. мають стати базою підтримки національного виробника

Нинішній бюджетний процес збігся з  системною соціально-економічною кризою, тому важливо не просто підготувати головний фінансовий документ країни у відповідності до правил – наприклад, подати проект на розгляд  до 15 вересня, а підійти до справи системно, відповідально, спрямувавши ресурси і сили на пріоритетні напрями. Між тим обговорюються певні прогнозні  цифри, в той же час не чути про найважливіший документ, який, за законами, йде в пакеті з проектом бюджету –    державна програма соціально-економічного розвитку на 2021 рік. Про це в ефірі одного з національних каналів говорив голова Антикризової ради громадських організацій, президент УСПП Анатолій Кінах.

«Не можна такий серйозний документ, за яким країна житиме цілий рік – бюджет-2021 – складати хаотично, без системи, без прогнозів економічних наслідків. Саме в програмі  соціально-економічного розвитку мають бути названі головні  сфери розвитку, серед яких першою слід вважати  промисловість, закладені параметри грошово-кредитної, валютно-курсової  політики. Тим більше, коли йдеться про необхідність антикризових заходів. Неприпустимо,  що Україна є чи не єдиною в Європі державою, де немає нормативно затвердженої програми виходу з кризи з посткарантинними заходами.  Це розхитує  економічний рух, знижає ефективність вкладення коштів та шанси скорого подолання кризи», – переконаний Анатолій Кінах.

Він наголосив, що програма має містити заходи з зростання платоспроможності населення, розширення  внутрішніх ринків,  програм забезпечення зайнятості, імпортозаміщення та локалізації виробництва. Держава повинна назвати пріоритети економічного розвитку, ті точки докладання зусиль, які можуть стати локомотивами майбутнього росту.

«Заходи державного протекціонізму, яких потребує українська економіка, не суперечать Угоді про асоціацію з ЄС, вони мають з’явитися у зв’язку з форс-мажорними обставинами. Відомо, що за 7 місяців 2020р. промислове виробництво знизилося на 8%, машинобудування – на 22%, легка промисловість – на 15%, металургія – на 14%. Такі небезпечні тенденції треба зупинити – саме через галузеві програми, законопроект про локалізацію, який треба обов’язково ухвалити, тощо. Нині головне завдання – підтримка і завантаження національного виробника, лише через нього зросте продукт, надходження в бюджет, виникнуть робочі місця. Будь-які державні замовлення, що оплачуються за рахунок українського платника податків, мають в першу чергу працювати в національній економіці. Державі треба оновлювати інфраструктуру ЖКГ, дороги, «Укрзалізницю», піднімати літакобудування, інші сфери», – зауважив лідер промислової спільноти.

Він підкреслив, що підтримка вітчизняного виробника є тестом влади на вміння захищати національні інтереси, і це може бути зроблено у балансі інтересів України і її міжнародних партнерів.