Бізнес-асоціації занепокоєні відсутністю Програми діяльності уряду

Facebook Поділитись
Бізнес-асоціації занепокоєні відсутністю Програми діяльності уряду

Документ потрібно приймати разом із проектом бюджету на 2022 рік, що наразі готується в парламенті до другого читання.

На цьому наголосила ціла низка організацій – Український союз промисловців і підприємців, Антикризова рада громадських організацій, Національна тристороння соціально-економічна рада.

«Фінансовий план на наступний рік приймається в умовах високих економічних ризиків. Аномальний ріст цін на енергоносії, нова потужна хвиля пандемії коронавірусу, існуючі борги і проблеми в промисловості, брак трудових ресурсів через високі темпи міграції тощо – потребують комплексних рішень. І, безумовно, певних коштів, закладених в бюджеті. Програма КМУ важлива, бо це чіткий план того, як уряд буде діяти за конкретними напрямами, звідки брати кошти, які визначені терміни на виконання завдань тощо», - наголосив президент УСПП, голова НТСЕР Анатолій Кінах.

Нагадаємо, нещодавно Комітет виборців України проаналізував показники законодавчої роботи уряду Дениса Шмигаля у перші півтора роки роботи. За даними КВУ законами стали лише 17% урядових законопроєктів.

Особливе занепокоєння діової спільноти викликає законопроєкт 5600, охрещений в медіа «ресурсним». Проєкт має на меті значно посилити фіскальний тиск на бізнес і тим самим наповнити бюджет, розширити права податкової. Деякі нюанси документу взагалі можна трактувати як безправ’я підприємців. До прикладу, якщо бізнесмен судиться із податковою, його майно і активи на цей момент пропонується заморозити як податкову заставу.

«Аналіз проєкту держбюджету 2022 підтверджує хибну тенденцію відсутності планування складової розвитку. Для вже прийнятих програм авіа-, ракетно-космічного будування не закладено ресурсної бази. Те ж стосується переробної галузі в АПК, аграріїв в цілому, що залежні від міндобрив. А хімпром зупиняється через дороговизну газу. Це все взаємопов’язані речі. Немає цільових заходів протидії безробіттю, поетапного збільшення видобутку власного газу та генерації електроенергії. Недостатньо профінансована політика енергоефективності, особливо, що стосується промисловості», - зауважив Анатолій Кінах.

УСПП проводить постійний моніторинг антикризових заходів, що вживаються розвиненими країнами світу. В усіх без виключення сформовані цільові програми підтримки підприємництва, платоспроможності громадян. Знижується вартість кредитних ресурсів, підсилюється державний протекціонізм для національних і місцевих виробників. В цьому напрямі скоординовано діють уряд-парламент-Національний банк кожної конкретної країни.

«Така логіка дій ефективна, в Україні також потрібно впроваджувати антикризові програми для кожної галузі. Це важливо, адже і міжнародні партнери, і НБУ знизили прогноз росту ВВП до 3,5%. Що це означає? Пролонгацію економічної кризи, проблеми у виробництві, збереження сировинного типу економіки. Не можна закладати такі речі в бюджеті на 2022 рік», - підсумував президент УСПП.

Свої пропозиції діловий союз вже давно направив на адресу уряду і парламенту. НТСЕР же готує засідання соціальних партнерів уряд-роботодавці-профспілки, на яке запрошує Президента В.Зеленського.