Бізнес Естонії готовий долучатися до відновлення України

Facebook Поділитись
Бізнес Естонії готовий долучатися до відновлення України

Ділова спільнота Естонії підтримує Україну у її боротьбі проти російського агресора. Ця країна Балтії однією із перших визнала рф державою-спонсором тероризму, активно лобіює посилення загальноєвропейських санкцій проти Кремля, надає всебічну політичну, фінансову та гуманітарну підтримку Україні.

При цьому вітчизняні компанії є конкурентоспроможними та цікавими для естонців партнерами для співробітництва, незважаючи на труднощі, з якими вони стикаються внаслідок війни.

Відтак, Український союз промисловців і підприємців та  Асоціація малого та середнього бізнесу Естонії (EVEA) підписали меморандум про співпрацю і провели перший ознайомчий вебінар для бізнесу обох країн.

До заходу долучилися президент УСПП Анатолій Кінах, засновниця і віце-президент EVEA Марина Каас, Посол України в Естонії Мар’яна Беца  та Посол Естонії в Україні Каймо Кууск.

Представники української сторони подякували естонським колегам за дружбу і підтримку. Естонія задіяна в процесі відбудови України, зокрема, опікується об’єктами в Житомирській області.

До повномасштабного нападу рф товарообіг між Естонією і Україною становив 543 млн. доларів та показав зростання в 2021 році на 20%.  Взаємоінтерес є і нині, особливо що стосується інфраструктурних проєктів, ІТ, інновацій, «зеленої» економіки тощо.

«Ми впевнено рухаємося на шляху євроінтеграції. Станом на зараз вже виконано 70% Угоди про асоціацію, в найближчі 2 роки буде завершено решту 30%», - наголосила Мар’яна Беца.

Посол Естонії пан Кууск розповів, що естонськими діловими асоціаціями вже організовуються бізнес-поїздки в Україну, тому інтенсифікація співпраці в діловій сфері на часі.

УСПП і EVEA домовилися обмінюватися економічною інформацією, рекомендувати надійних місцевих консультантів для супроводження українських підприємств, які бажають виходити на ринок Естонії, та естонських компаній в Україні; допомагати із пошуком ділових партнерів тощо.

В рамках вебінару фахівці фонду Enterprise Estonia представили можливості вільних економічних зон Естонії, правові умови та програми підтримки для українських працівників, які планують релокацію,  державну програму е-Резидентства (e-Residency).

Щодо останньої, то вона діє в Естонії кілька років. Передбачає можливість відкриття/реєстрації компанії без фізичної присутності з поданням онлайн-заявки. Організаційні витрати не перевищують 2,5 тис. євро, оформлення відбувається швидко та за принципом єдиного вікна.

Наразі українці є лідерами за кількістю учасників даної програми – більше 6 тис. е-резидентів, що відкрили 2 тис. компаній.

Однією з таких компаній є українська PRNEWS.IO. Про свій досвід розповів засновник та генеральний директор Олександр Сторожук.

Окрім цього, в Естонії працює програма Work in Estonia, яка передбачає всіляку допомогу компаніям і окремим працівникам із релокацією. Тут Enterprise Estonia працює із 8 урядовими структурами, надає свої консультації, допомогу із переїздом/дозволами/інтеграцією.

Анатолій Кінах підсумував, що підписана з EVEA угода буде спрямована, у першу чергу, на залучення естонських інвесторів в проєкти з відновлення України, кооперацію в інноваційних галузях, енергомодернізації промислових об’єктів і т.д.

Співпраця буде продовжена на основі плану спільних заходів, який буде оприлюднений після погодження сторонами.