Бізнес і експерти наполягають на корекції проєкту бюджету-2025 для забезпечення економічної стійкості

Facebook Поділитись
Бізнес і експерти наполягають на корекції проєкту бюджету-2025 для забезпечення економічної стійкості

Основні параметри державного бюджету на 2025 рік спрямовані на виживання країни в умовах, коли більшість видатків йде на військові потреби, державний борг досяг небезпечного рівня, а залежність від зовнішнього фінансування зростає. 

Водночас, відсутність програмно-цільових методів, збільшення податкового навантаження, яке вже закладене в проєкт бюджету, відсутність підтримки бізнесу та зростання витрат на державний апарат, поряд із замороженням соціальних стандартів, можуть призвести до тінізації економіки та погіршення інвестиційної привабливості.

За цих умов необхідно підвищити стійкість економіки, що має бути враховано у плані дій Уряду на наступний рік, який необхідно розглядати разом із проєктом бюджету.

Ці та інші питання обговорили учасники засідання Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану та УСПП, серед яких керівники галузевих асоціацій промисловців і  бізнесу, представники парламенту, уряду та місцевого самоврядування, профспілки, експерти, науковці тощо.

Присутні підкреслили, що наразі необхідні чіткі програми підтримки національного виробника у стратегічних галузях, розвитку кредитування, забезпечення балансу в реальному секторі економіки, мобілізації енергетичних ресурсів тощо.

Уже зараз зрозуміло, що окремі бюджетні параметри, як і цього року, не повністю відповідають умовам затяжної війни (наприклад, фінансування оборонних витрат може бути недостатнім, а зростання бізнес-активності - повільне). Велика ймовірність того, що окремі статті бюджету, як за видатками, так і за доходами, потребуватимуть коригування впродовж наступного року. 

“Скоригований прогноз зростання ВВП в наступному році +2,7% ВВП. Це, по суті, стагнація”, - наголосив президент УСПП Анатолій Кінах.

Цю думку розвинула Наталія Целовальніченко- кандидатка юридичних наук, авторка проєкту «Юридичні Сили України». За її словами, масштаб руйнувань, завданих російським агресором за час повномасштабної війни - повсякчас зростає. Утім, в державному бюджеті України видатки на потреби відновлення навпаки скорочуються (170 млрд.грн цьогоріч проти 25 млрд.грн, закладені на 2025 рік).

“Україна втрачає обороти по темпам відновлення. Якщо так буде і надалі, то нам буде важко відбудовувати навіть критичну інфраструктуру”, - зазначають експерти.

Нагадаємо, що УСПП разом із Фондом «Міжнародний рух за права потерпілих внаслідок російської агресії», “Юридичними силами України” періодично проводить  відкриті заходи для підприємців, що постраждали внаслідок війни.

Бізнес навчають, як правильно подавати заявки на відшкодування збитків, завданої внаслідок розв'язання і ведення агресивної війни росії проти України

Державний борг на кінець 2025 року прогнозується на рівні 101,8% ВВП. Це критичний показник, який обмежує можливості відновлення економічного маневру та створює ризики для макроекономічної стабільності в довгостроковій перспективі. Бюджет 2025 року потребує $38,4 млрд зовнішніх надходжень - в умовах зростання геополітичних ризиків.

В таких обставинах бізнес і експерти наполегливо рекомендують Уряду і парламенту зробити ставку на підвищення стійкості і самодостатності національної економіки. Це можливо зробити через розширення програми кредитування економіки (збільшення обсягів працюючих кредитів на 10% = росту ВВП на 2%), компенсаційні заходи на фоні впровадження нових податків та зростання ставок і зборів, адресний підхід в енергетичному секторі - щодо роботи підприємств критичної інфраструктури та з безперервним циклом та ін.

“Також важлива підготовка Урядом програми пріоритетних дій в економіці на наступний рік. Це те, на чому ми наполягаємо - системність в діях влади, комунікації із бізнесом, пошук працюючих рішень”, - наголосив Анатолій Кінах.

Рекомендації Антикризового штабу і УСПП за підсумками засідання будуть направлені до ВРУ, Офісу президента, Уряду та РНБОУ. Ділова і експертна спільнота наполягає на коригуванні та доповненні проєкту кошторису країни згідно із розрахунками представників реального сектору економіки та науковців.