Бізнес хоче бачити системнішу підтримку промислового виробництва в Україні

Facebook Поділитись
Бізнес хоче бачити системнішу підтримку промислового виробництва в Україні

Український союз промисловців і підприємців, Антикризовий штаб допомоги бізнесу, Національна тристороння соціально-економічна рада ініціюють обговорення з урядом, профільними асоціаціями найбільш гострих питань діяльності промислового сектору економіки.

Йдеться про потребу пришвидшення процесу релокації, завантаження діючих виробництв, збільшення зайнятості в умовах воєнного стану.

Захід відбудеться 10 серпня.

Експерти відзначають, що руйнування виробничих потужностей в зоні активних бойових дій, масштабні пошкодження індустріальної інфраструктури в регіонах вже призвели до падіння виробництва на 34%.

Складність логістики, несприятлива ринкова кон'юнктура на зовнішніх ринках і зростання внуrрішніх витрат через подорожчання енергоресурсів та збільшення тарифів на перевезення призвели до того, що експорт більшості видів металопродукції і навіть рудної сировини став не лише надто ускладненим, але й економічно невигідним.

Зниження як промислового, так і споживчого попиту в умовах різних змін регуляторної політики у фінансовій сфері (підвищення облікової ставки НБУ до 25%, девальвація гривні) обмежують процес завантаження виробничих потужностей на діючих виробництвах, що негативно відбивається на собівартості продукції.

Усе це відбувається в умовах розірвання ланцюгів виробництва, постачання та збуту, втрати зовнішніх ринків збуту, дефіциту кваліфікованої робочої сили.

Ділова спільнота виступає за якнайшвидше формування прозорої системи бронювання фахівців на промислових підприємствах, своєчасне відшкодування ПДВ експортерам, перегляд тарифів на вантажоперевезення «Укрзалізницею» у бік їх економічної обґрунтованості тощо.

Нагадаємо, Антикризовий штаб при УСПП діє з початку повномасштабної війни рф проти України. За ці півроку регулярні засідання штабу проходять двічі в місяць, деякі із рішень і пропозицій експертів вже реалізовані. Так, скасований перелік критичного імпорту, куди були занесені сотні позицій, які виробляються в Україні, відтак, знижувалася конкурентоздатність місцевих виробників. Також НБУ скасував фіксований курс долара до гривні, що призводило до чималих (до 20%) курсових втрат для експортерів. Окрім того, за наполяганням промисловців і підприємців, був збільшений термін повернення валютної виручки.

Наразі триває активна робота спільно із дипломатичними представництвами України та сусідніх країн ЄС щодо розширення пропускних можливостей сухопутного експорту, розбудову придунайської річкової інфраструктури тощо.