Бізнес оцінив результати 2020 року та окреслив пріоритети на 2021

Facebook Поділитись
Бізнес оцінив результати 2020 року та окреслив пріоритети на 2021

В УСПП підвели підсумки роботи в 2020 році та визначили основні пріоритети на наступний рік. Серед здобутків було названо відновлення Міністерства стратегічних галузей промисловості та формування відповідної міжфракційної групи в парламенті,  що опікуватиметься індустрією, поступове налагодження соціального діалогу в трикутнику роботодавці-уряд-профспілки.

Поза тим, в Україні через пандемію коронавірусу і карантинні обмеження загострилися хронічні проблеми економіки: подальше падіння промислового виробництва (за 10 місяців 2020 на 6,8% загалом і 20% в машинобудуванні), дороговартісні кредити для бізнесу і відтак його фінансовий «голод», спроби посилити фіскальний тиск на мале підприємництво без програм державної антикризової підтримки і компенсаторних заходів тощо.

На цьому наголосили учасники засідання Правління УСПП, до якого доєдналися керівники промислових підприємств, голова ДПС України Олексій Любченко, президент ТПП Геннадій Чижиков, заступник міністра фінансів Олександр Кава, представники КМДА, Національної академії наук та багато інших.

Президент УСПП Анатолій Кінах у  своєму виступі підкреслив, що найбільше ділову спільноту зараз турбує стан промисловості, адже це і робочі місця, і наповнення бюджету. Наразі тільки легпром в 2020 році втратив 20 тис. робочих місць, в режимі банкрутства перебуває єдиний в Україні виробник вантажної техніки із замкнутим циклом виробництва – КРАЗ тощо. Україна ж продовжує імпортувати ту техніку, яка могла б продукуватись на внутрішньому ринку – гелікоптери, тепловози, вантажівки, катери і навіть корвети. «Заморожений» проект українського корвету, на який вже було потрачено сотні мільйонів доларів, натомість планується закупівля турецьких кораблів. Все це негативно впливає на економічні показники країни, на ділові очікування та на кількість робочих місць.

Відтак, наголосив Анатолій Кінах, нещодавно 170 об’єднань бізнесу підписали та направили в Офіс президента звернення щодо організації безпосередньої зустрічі глави держави з промисловцями та обговорення шляхів зупинення деіндустріалізації в Україні. Перелік пропозицій УСПП, Антикризова рада громадських організацій вже надала.

«Ми виступаємо за якнайшвидше прийняття законопроекту №3739 про локалізацію виробництва з тим, щоб ми могли підтримати машинобудівників України. Загалом у світі тільки посилюється державний протекціонізм і це той механізм, який варто впроваджувати і в  нас», - підкреслив президент УСПП.

Також він повідомив, що завдяки незламній позиції роботодавців та профспілок зараз йде процес поновлення діяльності майданчику для соціального діалогу із урядом – Національної тристоронньої соціально-економічної ради при Президентові України. Зокрема, вже пройшло засідання Президії ради, планується, що озвучені там питання щодо розвитку індустрії і компенсаторів для малого бізнесу будуть оформлені як нормативні рішення до виконання.

Нагадаємо, буквально вчора Анатолій Кінах підписав і Меморандум про взаємопорозуміння між Урядом України, організаціями працівників, роботодавців та Міжнародною організацією праці.

Голова ДПС України відмітив, що податкова прагне до партнерських відносин із бізнесом, працює над тим, щоб легальне і прозоре підприємництво було більш вигідним, ніж «тінь». Так, він повідомив, що за січень-листопад 2020 року ПДВ було відшкодоване у розмірі навіть більшому, ніж надійшло у заявках – 128, 6 млрд. гривень.

Також він підтримав позицію УСПП, інших ділових організацій щодо якнайскорішого ухвалення закону про локалізацію, проведення якісного моніторингу стану справ в економіці загалом, проведення перепису населення та ін.

Начальник управління промисловості, підприємництва та регуляторної політики КМДА Анатолій Баган розповів про те, які заходи вживаються столичною владою для підтримки промисловців і підприємців Києва. Зокрема, тут також є падіння у виробництві, хоч і менше загальноукраїнського показника – мінус 5%. Поза тим, у 9 галузях спостерігається ріст.

«В умовах пандемії київська влада на 50% зменшила вартість оренди для бізнесу, а тим, хто не працював через карантин – дала можливість не оплачувати її. Крім того, діє програма компенсації  99% відсоткової ставки – із банками – партнерами київської адміністрації. За нею підприємці отримали біля 100 кредитів на загальну суму 200 млн. грн», - підкреслив представник КМДА.

Він від імені столичної адміністрації подякував УСПП за співпрацю, також було домовлено, що наступного року буде проведене їх спільне засідання, на якому сторони оновлять меморандум про співпрацю та представлять дорожню карту на 2021 рік.

Висловив підтримку спільній роботі і президент ТПП України Геннадій Чижиков. Він також акцентував на потребі прийняття закону про виведений капітал, подальшій економізації вітчизняних посольств за кордоном, оскільки українські експортери гостро потребують нових ринків. За 10 місяців 2020 року експорт просів на 5%, а до ключового європейського ринку – на всі 15%.

Всі озвучені рішення і пропозиції УСПП і його партнерів будуть доопрацьовані та надіслані уряду, парламенту і президенту з тим, щоб спільно окреслити і почати реалізовувати пріоритети економічної політики, розвитку промисловості, компенсаторів і умов для підприємництва, експортерів.