Бізнес підбив економічні підсумки 2019 року

Facebook Поділитись
Бізнес підбив економічні підсумки 2019 року

Зміна політики Нацбанку в бік підтримки економічного розвитку країни, припинення «захоплень» продажем  ОВДП під високі проценти, що дає лише штучне зміцнення гривні і збитки вітчизняним експортерам, прийняття промислової та інноваційно-інвестиційної стратегій на державному рівні – ці та інші питання промислово-підприємницька спільнота вважає визначальними до вирішення в 2020 році.

Підсумки року, що минає, а також плани на наступний обговорювали на засіданні об’єднань  промисловців, підприємців, роботодавців  в Києві. На заході були присутні представники бізнесу, партнерських ділових організацій – УСПП, ООРУ, Ради підприємців при Кабміні, ТПП України, Будівельної палати України тощо.

Були відмічені  позитивні моменти 2019 року. Так, за цей час УСПП і його партнери зміцнили міжнародні зв’язки, залучили низку інвесторів в Україну та активно допомагали українським експортерам вийти на ринки Близького Сходу, США, Канади та ЄС.

«За цей рік нам вдалося підсилити напрямки, які стосуються міжнародної діяльності. Ми відкрили нові представництва українського бізнесу за кордоном: в Чехії, Молдові, в Південній Америці, на Близькому Сході (в Катарі, наприклад). Дуже важливо, коли політичні зусилля на міждержавному рівні підтримуються відповідними системними  комунікаціями між українським бізнесом і бізнесом тих держав, де в нас можуть бути спільні інтереси. Я впевнений, що це повинно бути часткою державної політики. Ми зараз готуємо спеціальне засідання за участі міністра закордонних справ України, економічного блоку Уряду, щоб розглянути  удосконалення зовнішньої економічної політики, проблему  просування українських інтересів на європейських і світових ринках», – сказав Анатолій Кінах.

В той же час, за словами учасників заходу, економічна ситуація в Україні не показує суттєвого покращення. Попри задекларовані урядом та президентом зростання ВВП на 40% в найближче п’ятиліття, план діяльності Кабміну не містить конкретних заходів  для досягнення такої мети.

На думку структурованого бізнесу, Україні потрібен  довгостроковий  план  економічного розвитку.  В Програмі діяльності КМУ немає понять  «промисловість», «індустріально-інноваційний розвиток». Поза тим, уже кілька місяців  спостерігається  від’ємна динаміка в показниках розвитку промисловості України, збільшилось негативне сальдо зовнішній торгівлі.

 «Нас дуже турбує те, що НБУ занурився у стримування інфляції і відсторонився від  реального сектору економіки. Ми маємо зростання від’ємного сальдо зовнішньої торгівлі за 11 місяців до 9 млрд дол. При цьому промисловість, підприємництво не мають доступу  до фінансових ресурсів.  Вартість кредитів в Україні одна із найбільших на Євразійському континенті, що обумовлює одну з причин  падіння промислового виробництва. За жовтень воно впало на 5%. Однак за  10 місяців 2019р.  прибутки банків зросли в 3,5 рази, і не за рахунок експорту чи розвитку економіки, а через спекулятивні операції на внутрішньому фінансовому ринку, де уряд розміщує ОВДЗ   під безпрецедентно високі ставки доходності. Це ще більше ізолює реальну економіку від ресурсів і вже зараз дає відчутне поглиблення системних проблем», – сказав президент УСПП Анатолій Кінах.

За його словами, уряд вимушений  був днями  закрити фінансування всіх статей державного бюджету, крім захищених ( пенсії, соціальні виплати, заробітна плата) і прийняв рішення запозичити на внутрішньому ринку ще 10 млрд. гривень, відволікаючи їх від реальної економіки.

«Не можна вирішувати проблеми за рахунок нарощення боргів – лише  через реалізацію того потенціалу, який є в Україні, розвитку національної економіки», – переконаний лідер УСПП.

Також присутні окреслили і інші завдання, над якими будуть працювати в 2020р. в співпраці  із владою: скороченням трудової міграції, прогнозованістю та стабільністю податкового поля, підтримкою національного товаровиробника цивілізованими методами, прийнятими як в Європі, так і США, запуском Експортно-кредитного агентства, прийняттям низки галузевих стратегій тощо.

Як зазначив президент ТПП Геннадій Чижиков, за офіційними даними, в Україні працює (на постійній основі, декларуючи прибутки) 250 тисяч підприємств (без ФОПів). Проте для такої великої країни це надто мало, до прикладу, тільки в Парижі працює 300 тис. підприємств. Треба докласти багато зусиль, щоб зробити підприємництво вільним та привабливим.

Леонід Козаченко, голова Ради підприємців при Кабміні, у свою чергу, наголосив, що навіть наші міжнародні партнери відзначають: за рівнем економічного потенціалу Україна входить в трійку країн Європи. Залишилось тільки цей потенціал  правильно використати, і  саме цього очікують підприємці і промисловці від співпраці із владою.

Учасники заходу схвалили пропозиції президента УСПП Анатолія Кінаха провести в першому кварталі 2020р. позачерговий надзвичайний з’їзд промисловців, підприємців і роботодавців України, який збереться, щоб обговорити невідкладні соціально-економічні проблеми. 

У рамках заходу були також підписані меморандуми між УСПП та Спілкою аудиторів, вручено низку почесних відзнак союзу його партнерам і соратникам – Г.Чижикову, Л.Козаченку, віце-президентам УСПП Л.Жук та Н.Тараненко тощо.

Відбувся також прийом низки компаній в нові члени УСПП.