Бізнес підбив підсумки року та окреслив пріоритети на 2022

Facebook Поділитись
Бізнес підбив підсумки року та окреслив пріоритети на 2022

В УСПП підвели підсумки економіки в 2021 році та визначили основні пріоритети на наступний рік. Серед здобутків було названо втримання макроекономічної стабільності, чому сприяли рекордні врожаї в АПК і їх експорт, прийняття законопроєкту №3739 про локалізацію в машинобудуванні (щоправда, в урізаному вигляді), посилення соціального діалогу уряду, роботодавців і профспілок.

Поза тим, в Україні через пандемію коронавірусу та аномальний ріст цін на енергоресурси загострилися хронічні проблеми економіки: фінансовий голод підприємств, спроби посилити фіскальний тиск на мале підприємництво  через прийнятий закон №1914 (5600) , відсутність комплексних програм державної антикризової підтримки і компенсаторних заходів тощо.

На цьому наголосили учасники засідання Правління УСПП, до якого доєдналися керівники промислових підприємств, профільних ділових асоціацій – хімпрому, легкої промисловості, будівельників, агропереробки, представники Верховної Ради, президент ТПП Геннадій Чижиков та багато інших.

Президент УСПП Анатолій Кінах у  своєму виступі підкреслив, що найбільше ділову спільноту зараз турбує стан промисловості, адже це і робочі місця, і наповнення бюджету.

Невелике зростання в 1,3% за 10 місяців поточного року не компенсує попереднє падіння в 5,2%. Українська економіка наразі за темпами відновлення дуже повільна та щонайменше вдвічі відстає від інших країн Європи. Зокрема, ріст ВВП за підсумками 2021 року буде на позначці 2,7%, при тому що середнє значення для економік перехідного типу зараз, за оцінками МВФ і Світового Банку – 5,7%.

Високий рівень відкладеної інфляції споживчих цін: така в індустрії становить 52% і вже за кілька місяців відіб’ється на кишенях споживачів.

При цьому масштабних програм доступу виробників до дешевих кредитів, окрім лімітованої «5-7-9» немає.  Облікова ставка Нацбанку за рік зросла з 6% до 9%.

«Чистий прибуток банківської системи за 10 місяців 2021 становить 59 млрд. грн.  Це +47% до аналогічного періоду минулого року. При цьому зростання виробництва тільки 1,3%? Вся проблема в тому, що банкам вигідніше скуповувати ОВДП із гарантованою дохідністю в 12%, ніж кредитувати бізнес. Це деформація системи, щоб економіка почала своє відновлення, виробникам потрібне джерело поповнення оборотного капіталу», - підкреслив президент УСПП.

Та найбільше ділову спільноту турбують ціни на енергоносії.

На межі банкрутства хімпром, цукрова сфера, тепличне господарство, агропереробка і т.д. Через це дорожчає харчова продукція, під загрозою весняна посівна. 

Спотові ціни на газ в Європі встановили новий історичний рекорд, подолавши позначку $2000 за 1000 куб. м. Україна є єдиною державою в Європі, яка не має довгострокового прямого контакту на постачання природного газу і працює на спотових ринках. Ціни по довгостроковим контрактам в 2-3 рази нижчі. Наприклад Молдова купує тисячу кубів за 400-450 дол, Угорщина - 350 дол., Австрія 280 дол., Болгарія – 550 дол. тощо.

Наразі за результатами електронних біржових торгів на Українській енергетичній біржі середньозважені ціни на природний газ у продажу ресурсу грудня з ПДВ (по всіх умовах оплати) пропонуються на рівні  36 282,33 грн/тис. куб. м, ресурсу січня по передоплаті 52 750 грн/тис. куб. м.

За численними повідомленнями виробників скла, майже третина підприємств галузі зупинилися у виробництві. Підтримується мінімальна робота спеціалізованих плавильних печей, на що спрямовується газ, проте на виході продукції немає. Ризик у тому, що такі підприємства, у разі їх зупинки, не зможуть відновити роботу.

Про зупинку деяких підприємств текстильного виробництва говорить і президент Укрлегпром Тетяна Ізовіт.

Президент Cоюзу хіміків Олексій Голубов акцентував увагу присутніх, що в хімпромі зупиняються деякі виробництва.

За таких обставин у наступному році аграрії отримають тільки 25-30% потрібного їм обсягу добрив. Під загрозою весняні польові роботи.

«Собівартість газу українського видобутку 40 дол. за тисячу кубів, ми ж зараз купуємо по 2800 доларів. Йдеться вже про виживання багатьох виробництв в цей зимовий період», - підкреслив він.

Варто зазначити, що ця тематика стала наріжною і в рамках засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради під головуванням Анатолія Кінаха. Участь в ньому взяли сторони роботодавців, профспілок і уряду, міжнародні партнери. Зокрема,  міністр економіки Ю.Свириденко, координаторка системи ООН в Україні О.Лубрані та ін.

НТСЕР направить на адресу Прем’єр-міністра пропозиції щодо мінімізації негативних наслідків росту цін і тарифів в енергосекторі на економіку і виробників. Нагадаємо, ще в жовтні відбулася зустріч керівництва НТСЕР із очільником уряду Д.Шмигалем, де були зафіксовані відповідні протокольні доручення.

 Свої пропозиції надішлють асоціації хіміків, хлібопекарів, тепличного господарства, легпрому, переробки в АПК тощо, які акумулює УСПП. Представники ділової спільноти наполягають на проведенні зустрічі із Прем’єр-міністром, на якій можна було б обговорити план дій щодо подолання енергокризи.

Насамкінець пройшла процедура прийняття нових членів УСПП, обрання віце-президента з питань співпраці із підприємствами оборонного комплексу України – ним став С.Змієвець. Також підписаний меморандум про співробітництво із Асоціацією помічників народних депутатів України, підбито підсумки проведеного за ініціативи УСПП хакатону для вугледобувних міст тощо.