Бізнес Польщі та ЄС підтримує Україну в питанні розблокування польськими перевізниками кордону

Facebook Поділитись
Бізнес Польщі та ЄС підтримує Україну в питанні розблокування польськими перевізниками кордону

Український союз промисловців і підприємців звернувся до президентів України і Польщі, а також президентки Єврокомісії пані Урсули фон дер Ляєн щодо потреби якнайшвидшого розблокування кордону з боку польських перевізників.

За підрахунками української сторони, такі дії кількох десятків польських перевізників коштували держбюджету України 9,3 млрд грн надходжень від митниці. Втрати бізнесу вже обчислюються сотнями мільйонів євро та можуть мати довгострокові наслідки, як-от зменшення обсягів і кількості контрактів тощо.

Ба більше, це вплинуло і на терміни поставки гуманітарної допомоги і комплектуючих для української армії, що критично важливо для ефективної оборони від повномасштабної російської агресії.

УСПП звернувся також до своїх колег із найбільшої ділової асоціації ЄС – Businesseurope, а також польських партерів – Роботодавців Польщі та Польсько-української господарчої палати.

Бізнес ЄС підтвердив: від дій польських перевізників постраждала не тільки економіка України.

«Ми також закликаємо до припинення блокади, оскільки вона б'є по підприємцях в обох країнах. Кільканадцять компаній – членів Палати – повідомили, що блокада вже завдала їм збитків на суму понад 100 мільйонів злотих. Через блокаду вартість автомобільного фрахту зросла на 300%», - зазначила Польсько-українська господарча палата в листі до УСПП.

Ми вдячні нашим партнерам за таку позицію. Окрім того, вони справедливо нагадали своїм співвітчизникам, що Україна стримує військову агресію рф ціною неймовірних зусиль.

«Руйнуються промислові підприємства, гинуть працівники енергетичних компаній, залізниці, логістичних компаній.  Збільшення автомобільних перевезень з України – це не бізнес-трюк, а результат політики путіна. Блокада польського кордону має такі ж наслідки, як і блокада росіянами чорноморських портів! Для стікаючої кров'ю України блокада сухопутного кордону означає падіння зовнішньоторговельних оборотів і як результат – втрату надходжень до бюджету, втрату можливостей для нових економічних проєктів. Ми звертаємося до протестувальників: не купуйтеся на стратегію Кремля!», - підкреслила Палата.

Також наші партнери поінформували, що для підприємців, які сьогодні зазнають збитків через блокаду кордону, є можливість підготовки позовів про відшкодування збитків від організаторів блокування кордону та Польщі.

Роботодавці Польщі повідомили УСПП, що звернулися до Канцелярії Прем’єр-міністра Польщі і Канцелярії Президента Польщі з вимогою втрутитися в ситуацію та сприяти  завершенню блокування перевізниками кордону.

Президент Роботодавців Польщі Рафал Дуткевич підкреслив: «Ми сподіваємось, що дедалі більший тиск з боку багатьох інституцій та громадської думки на найвищу виконавчу владу Польщі дозволить досягнути згоди».

«Ми глибоко жалкуємо через кризу, яка розгортається зараз на прикордонних переходах між Україною та Польщею. Вона впливає як на бізнес, так і на громадян України та Польщі.  Будьте впевнені, що з нашого боку ми також робитимемо заклики щодо якомога термінового пошуку виходу з ситуації», - зазначила Луіза Сантош, заступниця Генерального директора Businesseurope.