Бізнес разом з парламентським комітетомз питань економічного розвитку вимагає відродження авіапрому

Facebook Поділитись
Бізнес разом з парламентським комітетомз питань економічного розвитку вимагає відродження авіапрому

За участі УСПП відбулося  робоче засідання Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, присвяченому кризовому стану вітчизняного авіабудування та його флагману – держпідприємства «Антонов». З 2016 року сферою  не випущено жодного серійного літака, хоча в свої кращі часи підприємство виробляло таких кількасот щороку.

Як зазначив на засіданні президент УСПП Анатолій Кінах, по завершенні «Державної комплексної програми розвитку авіаційної промисловості України на період до 2010 року», нові програми не розроблялися і не ухвалювалися.  Хоча нещодавно  було відповідне доручення Президента України, робота просувається повільно.

Він нагадав, що, на жаль, навіть в Програмі діяльності уряду, затвердженій Верховною Радою, немає жодного слова про промислову політику, індустрію, інноваційний розвиток. У той же час падіння промисловості в грудні 2019 року по відношенню до аналогічного періоду 2018 року становило 8,3%.

«За рік економіка набула ще більш ознак  сировинного характеру. Виробництво товарів із доданою вартістю скорочується. Системна криза спіткала не лише авіабудування, але й транспортне,  судно-, ракетобудування», – наголосив Анатолій Кінах.

Він озвучив позицію представників промисловості: необхідне відновлення роботи Національного комітету з промислового розвитку, з чим УСПП неодноразово звертався до керівництва держави, та запровадження в профільному міністерстві (МЕРТ) посади відповідального за індустріальну політику на рівні заступника міністра.

Стратегія промислового розвитку «розробляється» вже 3 роки та досі не прийнята, хоча  ділові кола надавали свої пропозиції, пропонували участь в розробці своїх фахівців, а отже, вирішення проблем із фаховим супроводженням немає.

Парламентський комітет підтримує позицію бізнесу, наголосив перший заступник голови комітету Сергій Тарута. Відтак, Президентові та уряду буде направлено спільне звернення щодо посилення роботи над Стратегією, з особливою увагою до авіабудівної галузі.

Також невдовзі Комітет разом із УСПП, представниками ділових організацій проведе виїзне засідання на базі ДП «Антонов», де ознайомиться із ситуацією на підприємстві, його виробничими та кадровими потужностями.

Нагадаємо, 14 лютого УСПП та Антикризова рада громадських організацій за участі галузевих асоціацій обговорять проблеми промисловості та озвучать конструктивні вимоги до влади щодо відновлення промислового розвитку.