Бізнес України вітає рішення G-7 про передачу $50 млрд із заморожених активів рф та очікує більш рішучих кроків

Facebook Поділитись
Бізнес України вітає рішення G-7 про передачу $50 млрд із заморожених активів рф та очікує більш рішучих кроків

Країни G-7 домовилися про надання Україні допомоги на 50 мільярдів доларів за рахунок заморожених російських активів, повідомляє Bloomberg.

Український союз промисловців і підприємців вітає таке рішення міжнародних партнерів.  Напередодні УСПП звернувся до бізнес-асоціацій США та країн ЄС, з якими має меморандуми про співпрацю, із проханням посилити комунікації з їхніми урядами щодо підтримки відновлення України, виділення на це відповідного фінансування.

Президент УСПП Анатолій Кінах, який також очолює Антикризовий штаб стійкості економіки в умовах воєнного стану, підкреслив, що конструктивною позицією України, а також США було використання всіх заморожених активів рф в ЄС на потреби нашої оборони і відновлення, тож погодження 50 млрд доларів – це перший крок і зусилля в даному напрямі мають бути продовжені.

«Йдеться про сотні мільярди доларів активів країни-агресорки рф, розміщених у фінустановах на території ЄС. Ці кошти необхідно передати Україні для зміцнення нашої оборони, а також під проєкти із відновлення – передовсім енергетичної інфраструктури (ворог знищив до половини енергопотужностей),логістики, житлового фонду і т.д.», - зазначили в УСПП.

Діловий союз вже звернувся до бізнес-асоціацій США та країн ЄС, з якими має меморандуми про співробітництво, з проханням посилити комунікацію з їхніми урядами щодо більш рішучих зусиль у даному напрямі.

Зокрема, міжнародним партнерам слід завдати більш рішучого удару по економіці рф санкціями та унеможливлення шляхів їх обходу,  передачею заморожених активів Україні. Кремль знайшов способи обійти санкції через країни, які толерують співпрацю із агресором.

Як зазначив А.Кінах в коментарі українським ЗМІ, надходження у бюджет рф від зовнішньої торгівлі повертаються на рівень 2021 року, що дозволяє державі-терористу формувати серйозний бюджет війни, який у кілька разів більший за український. Крім того, росія навантажує свій військово-промисловий комплекс на основі індустріальних, цивільних методів створення дронів, снарядів, мін, спецтехніки тощо.

«Тому ми вітаємо перші конкретні рішення G-7 щодо використання активів агресора. Ці кроки потрібно продовжити та розширити,  адже Україна захищає не тільки свою територіальну цілісність, але й цивілізаційний вибір, демократичні цінності та, власне, європейську сім’ю», - підсумували в УСПП.