Бізнес вдячний парламенту за підтримку ідеї страхування інвесторів від воєнних ризиків

Facebook Поділитись
Бізнес вдячний парламенту за підтримку ідеї страхування інвесторів від воєнних ризиків

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №9015, що дозволяє Експортно-кредитному агентству страхувати від воєнних ризиків інвестиції українських та іноземних компаній в Україні.

На подібному рішенні Український союз промисловців і підприємців, Антикризовий штаб стійкості економіки в умовах воєнного стану наполягав уже давно. Відповідні пропозиції спрямовувалися в Офіс президента, ВРУ, Кабмін.

Законопроєкт №9015 розширює можливості ЕКА, дозволяючи йому здійснювати страхування і перестрахування прямих інвестицій, зокрема страхування інвестицій в Україні від ризиків, що можуть бути спричинені збройною агресією, бойовими діями та/або тероризмом.

Відкритим залишається питання достатнього фінансування. УСПП пропонує долучати до цього процесу міжнародних донорів та європейських/американських/південнокорейських партнерів.

«Це має бути системна політика самої України – залучати чимбільше інвестицій та локалізувати виробництво (де це можливо з міркувань безпеки). Ключове питання – фінансування. Потрібне заснування відповідного Фонду за участі міжнародних фінансових інституцій, партнерів та проактивна позиція нашого уряду», - наголосив президент УСПП, голова Антикризового штабу Анатолій Кінах.

УСПП підрахував: реалізація державних програм в промисловості, посилення кредитування для модернізації виробництв, страхування воєнних ризиків тощо дасть можливість створити 600 тис. робочих місць в найближчі роки, та принесе бюджету 2,7 трлн. гривень. 

Нагадаємо, раніше Німеччина самостійно оголосила про страхування воєнних ризиків для своїх інвесторів в Україні. Після цього німецький концерн Rheinmetall прийняв рішення заснувати спільне підприємство з «Укроборонпромом», щоб ремонтувати і виробляти танки в Україні.