Бізнес вважає недостатньою 10% локалізацію виробництва

Facebook Поділитись
Бізнес вважає недостатньою 10% локалізацію виробництва

На початку серпня цього року набула чинності урядова постанова №861, якою затверджується порядок підтвердження ступеня локалізації виробництва товарів, що є предметом держзакупівель.

До участі у публічних закупівлях допускаються товари, в яких не менше 10% внутрішньої складової вироблено на території України.

«Українські промисловці домагалися чіткої політики локалізації виробництва роками. Наразі прийнятий закон та відповідна постанова Кабміну. Ми вітаємо прогрес в цій сфері, проте цифра в 10% нас не влаштовує. Будемо надалі працювати спільно із урядом, щоб максимально завантажити вітчизняних виробників. Особливо це актуально з огляду на воєнний стан: маємо шалені втрати через російську агресію, падіння виробництва до 60%. Необхідні швидкі, але комплексні і подекуди неординарні рішення», - зауважив президент УСПП, голова Національної тристоронньої соціально-економічної ради Анатолій Кінах.

Ділова спільнота пропонує Міністерству закордонних справ України вийти на контакт із Світовою організацією торгівлі, ЄС та ініціювати перегляд зобов’язань України по політиці держзамовлень.

Про це йшлося на засіданні Антикризового штабу допомоги бізнесу при УСПП, участь в якому взяли урядовці, керівництво парламентського комітету з питань економіки, більше 100 промислових підприємств, експертів.

«Необхідно вести перемовини із державами, які зберігають тарифні та нетарифні обмеження для українського експорту. Це вигідно обом сторонам: чим менше ми покладатимемося на кредитну допомогу міжнародних партнерів, тим стабільнішою буде вітчизняна економіка. Українська агросировина, продукція гірничо-металургійного  комплексу повинна отримати допомогу в експорті, а товари з доданою вартістю – шанс зайти на нові ринки чи ніші», - переконаний Анатолій Кінах.

Як розповіла присутня на Антикризовому штабі заступниця міністра економіки Надія Бігун, із прийняттям постанови Кабміну були очікування заходу на внутрішній ринок міжнародних компаній, яким би була вигідна локалізація виробництва. Війна порушила ці плани, проте перспективи тут є, особливо що стосується повоєнного відновлення.

УСПП напрацьовує пропозиції, які гарантії інвесторам може дати в нинішніх умовах держава. Також діловий союз пропонує державі більше перейнятися процесом релокації підприємств, адже частина з них вже перенесла виробничі потужності за кордон, а не в західні області країни, а більше 50% затягують процес, бо мають труднощі із цілою низкою питань. Більш всього це стосується нестачі оборотних коштів, щоб запустити заново виробництво, нерозуміння, як вирішити соціально-побутові питання працівників (інколи це сотні людей), як інтегруватися на ринок нового для себе регіону.

За пропозицією Мінстратегпрому, УСПП проведе додаткові засідання Антикризового штабу, присвячені проблематиці як релокації, так і сприянню більшої завантаженості підприємств, сучасної промислової політики.