Бізнес виступає за зниження на час війни рентної плати за видобуток корисних копалин

Facebook Поділитись
Бізнес виступає за зниження на час війни рентної плати за видобуток корисних копалин

Такий крок має підтримати гірничо-металургійну галузь, котра на 53% скоротила виробництво. Основні труднощі для ГМК – це експорт, який раніше йшов морськими шляхами, а тепер заблокований, та здорожчання сировини.

Окрім того, в Європі ціни на сталь знижуються на фоні війни рф проти України та сповільнення росту світової економіки.

На це звертають увагу в Українському союзі промисловців і підприємців.

Для підтримання конкурентоспроможності вітчизняного ГМК пропонується зменшити рентну плату за користування надрами для видобутку корисних копалин. Йдеться про період воєнного стану та кілька місяців по його завершенню.

При цьому частину продукції гірничо-металургійного комплексу необхідно спрямовувати на внутрішні потреби (із стабільним збільшенням цієї частки)  – для активізації роботи промисловості, таких галузей, як машинобудування, оборонно-промисловий комплекс, будівництво, відбудови інфраструктури тощо.

Варто враховувати і безпекові питання: понад 90% родовищ корисних копалин та газу на сході, півдні України перебувають під загрозою ударів агресора – рф. Тут також потрібно розробити комплексну державну політику.

Вже зараз необхідно розробляти як комплексні – державні – так і окремі бізнес-плани для кожного металургічного підприємства щодо його відбудови чи модернізації на сучасних, екологічно чистих стандартах. Це одна із основних вимог інтеграції в європейський та світовий ринок на рівних позиціях конкурентоспроможності. Нагадаємо, у ЄС з 2025 року впроваджуються додаткові мита для продукції, при виробництві якої є високі норми викидів СО2.

В рамках УСПП цими питаннями опікується новостворений Центр декарбонізації. Він може адресно допомогти із  розробкою та реалізацією проєктів на підприємствах, а також готує пропозиції до нормативного забезпечення політики декарбонізації в Україні.

Також питання вирішення проблем експорту АПК і ГМК, повернення ПДВ експортерам грошима, полегшення доступу до фінансових ресурсів буде винесено на засідання УСПП і Антикризової ради громадських організацій. Експерти зберуться на обговорення 24 червня. За його підсумками пропозиції бізнесу спрямують Офісу президента, уряду, парламенту та Нацбанку.