Бізнес за мораторій на банкрутство під час карантину

Facebook Поділитись
Бізнес за мораторій на банкрутство під час карантину

23 червня на підпис Президента України направлено ЗУ «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства (щодо недопущення зловживань у сфері банкрутства на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)»,  прийнятий парламентом напередодні.

УСПП переконаний, що даний закон збереже можливості для продовження поточної діяльності та відновлення платоспроможності  підприємств, що постраждали від економічних наслідків пандемії. 

Відтак закликає Президента Зеленського підписати його.

"В бізнесу є труднощі з доступом до фінансів, виконанні кредитних зобов’язань значної частини українських виробників. Велика кількість суб’єктів господарювання зазнала збитків та опинилася під загрозою банкрутства через карантинні заходи внаслідок пандемії COVID-19. Вважаємо, що запровадження відповідно до вказаного Закону мораторію на відкриття провадження у справах про банкрутство щодо окремих боржників, які потрапили у кризову ситуацію, не призводитиме до порушення балансу між інтересами кредиторів та боржників", - зазначають в діловому союзі.

 Тут пояснюють: мораторій не зачіпає інтереси боржників, які мають намір самостійно звернутись до суду з заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство, та кредиторів, вимоги яких до боржників виникли до запровадження карантину, навіть якщо вони звертаються до суду під час його дії.

"На тлі масштабних заходів розвинутих економік світу щодо компенсації громадянам і бізнесу втрат від карантинних та інших обмежувальних заходів , які наразі навряд чи можуть бути реалізовані в Україні, введення мораторію на відкриття провадження у справах про банкрутство тих боржників, які потрапили у кризову ситуацію через карантинні заходи, може розглядатися як один із прийнятних компенсаторних заходів з метою створення умов для подальшого поновлення ділової активності у підприємницькому середовищі", - йдеться у відповідному листі УСПП на ім'я глави держави.