Бізнес закликає зберегти позитивні податкові новації в період дії воєнного стану

Facebook Поділитись
Бізнес закликає зберегти позитивні податкові новації в період дії воєнного стану

З початком війни рф проти України економічна діяльність багатьох промислових підприємств, малого і середнього бізнесу опинилася під загрозою. За даними Українського союзу промисловців і підприємців, наразі досі не працює до 35-40% компаній, приблизно такий же відсоток і серед працюючих громадян, які втратили повністю чи частково джерела доходу.

Разом з урядом і парламентом було напрацьовано низку стимулів для підтримки економіки: загалом за 2,5 місяця було прийнято щонайменше 5 пакетів фіскальних змін, більшість із яких позитивно вплинули на виробничу і експорту діяльність.

Зокрема, йдеться про скасування перевірок, штрафів, нульовий акциз на пальне, безпроцентне кредитування аграріїв, перехід на спрощену систему і добровільна сплата 2% податку тощо. За інформацією ДПС України, податкові надходження за І квартал перевищили торішні показники на понад 27%. Це доказ справедливості твердження, що вітчизняним підприємцям потрібне сприятливе податкове поле та доступ до ресурсів.  Проте у парламенті зареєстровані законопроекти (№7311д), які можуть ускладнити життя платникам податків. 

Податкові новації, запропоновані  депутатським №7311 та  №7360, внесеному Державною податковою службою,  стали предметом обговорення в УСПП. До відповідного круглого столу долучилося більше 150 представників бізнесу і експертів, а співорганізатором виступилиГромадська рада при Міністерстві фінансів України  та Громадська рада при  ДПС України.

Учасники відзначили, що на часі є ухвалення більш збалансованих та довгострокових змін до податкового поля України. Вони повинні містити ті новації (нульовий акциз, відсутність штрафів за невчасно подану звітність і т.д.), які добре працюють, та ті (перелік критичного імпорту, і т.д.), які потребують корекції.

Як відзначив президент УСПП Анатолій Кінах,  потрібно працювати над відшкодуванням  ПДВ платникам податків,  унормувати перелік критичного імпорту. Адже на митну територію України під цією графою часто ввозять товари, виробництва якого достатньо в самій країні і це тільки шкодить місцевим виробникам.

Окрім того, лідер ділової спільноти анонсував співпрацю з цих та інших питань із Національною радою відновлення економіки, створеною Указом президента.

Про своє бачення податкових змін розповіла в.о. голови ДПС України Тетяна Кірієнко. За її словами, у кожному регіоні діють гарячі лінії, що консультують підприємців щодо чинних фіскальних норм. Також регулярно проводяться зустрічі із діловими асоціаціями.

Нещодавно ДПС зареєструвала  законопроект №7360. Текст документу ще не оприлюднений, наразі ведеться опрацювання в робочих групах. За ним, пропонується відновити реєстрацію податкових накладних із терміном подачі до 15 липня ц.р. , камеральні та 4 основні перевірки (ліквідація, реорганізація компанії  тощо).

В учасників засідання відразу виникли запитання та зауваження до вищезазначених норм. Зокрема, враховуючи, що законопроект ще не розглянений і не підписаний,  термін подання декларацій до 15 липня вбачається нереальним. Також є питання, яким чином законопроект корелюватиметься із депутатським №7311 в цій частині.

Оскільки деякі послаблення пропонуються тому бізнесу, що знаходиться на тимчасово окупованій території чи в зоні активних бойових дій, УСПП виступає за якнайшвидшу публікацію відповідного переліку, затвердженого Кабміном.

«Також це буде дуже умовний поділ. Навіть якщо компанія, наприклад, перебуває в умовній безпеці на заході України, проте має виробничі ланцюжки чи постачальників, які досі в зоні бойових дій – то такий бізнес також є постраждалим від війни. Це треба враховувати і створювати рівні пільги для всіх допоки діє правовий режим воєнного стану. Зараз було б неправильно змінювати правила гри – податкові стимули і послаблення – як це пропонує законопроект №3711. Дещо варто збалансувати, отримати техніко-економічні розрахунки – але не робити відкат до того обсягу податкової відповідальності, який був до початку війни», - переконана віце-президент УСПП Юлія Дроговоз.

УСПП пропонує зменшити навантаження на фонд оплати праці, збалансувати ввезення критичного імпорту, але не прив’язувати його до валютних операцій, залишити спрощені процедури на митниці.

Дорпрацювання потребує і спрощена система 2%. Станом на кінець квітня на неї перейшло 39 тис. юридичних осіб та 161 тис. ФОПів. Система сприяє мікробізнесу, але з більшими обсягами є запитання. Також нормами, передбаченими в №7311 щодо відновлення оподаткування товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи, втрачається сенс спрощеної системи, адже ввізне ПДВ сплачується, а компенсувати його буде неможливо.

Тетяна Потопальська – заступник голови Громадської ради при Міністерстві фінансів України, заступник голови Громадської ради при ДПС України – дотримується схожих поглядів. За її словами, проєкт №7311д відновлює відповідальність бізнесу (за невчасно подану звітність, невчасно сплачені податки і т.д.) більше, ніж це було в карантинний період. При тому, що війна принесла набагато більше ризиків і втрат.

Щодо законопроекту №7360, то Тетяна Потопальська відзначила досить прогресивну норму щодо надання податкового кредиту, відновлення реєстрації податкових накладних. Але знову ж таки звернула увагу на терміни – до 15 липня подати накладні мало хто встигне.

«Загалом очікуємо фінального тексту законопроекту, щоб зробити порівняння норм та висловити пропозиції», - підсумувала вона.

За пропозицією УСПП розпочнеться формування спільної робочої групи з ДПС України, Мінфіном і представниками профільних парламентських комітетів. Її головне завдання – розробити компромісний варіант податкових змін, що підтримав би бізнес та водночас сприяв би наповненню держбюджету. Очільниця ДПС вже підтвердила участь з боку податківців.

Нагадаємо, голови профільних парламентських комітетів Д.Гетьманцев та Д.Наталуха  - входять до Антикризового штабу допомоги бізнесу і промисловості, створеного при УСПП.

Відтак, ділова спільнота сподівається на збереження вже прийнятих позитивних фіскальних змін, пропонує пролонгувати їх щонайменше на півроку-рік і після завершення воєнного стану.