Близько 28% публічних закупівель не охоплюють вимоги по локалізації - аналітики

Facebook Поділитись
Близько 28% публічних закупівель не охоплюють вимоги по локалізації - аналітики

27,7% тендерів на платформі Prozorro, на які поширювалася вимога локалізації, відбулися із порушенням процедур і законодавства про локалізацію. Відповідні дані отримали аналітики GMD Ukraine після огляду публічних закупівель за березень 2024 року.

Інформація цілком корелюється із власними дослідженнями Українського союзу промисловців і підприємців, котрий провів низку зустрічей із представниками галузевих асоціацій.  Бізнес-спільнота закликає робити більшу ставку на локалізацію у процесі відновлення України від наслідків повномасштабного нападу рф, воєнних дій і наявних руйнувань.

Про це йшлося на засіданні засіданні Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану, присвяченому розробці пакету заходів із реалізації економічної платформи «Зроблено в Україні».

Нагадаємо, законодавство України про локалізацію вимагає, щоб при публічних закупівлях продукції машинобудування в ній було не менше 20% складової, виробленої в Україні.

У березні на Prozorro було оголошено 236 закупівель товарів, до яких застосовується вимога локалізації, але у 62 з них ця вимога не дотримана. За цей час також було підписано 92 договори про закупівлі товарів, які підпадають під вимоги щодо локалізації, але до 23 з них не були додані документи, які б підтвердили локалізацію.

Якби не це, до бюджетів усіх рівнів надійшло б близько 750 млн гривень податкових надходжень.

“Встановлена законодавством цифра в 20% повинна безумовно дотримуватися, проте для стабільного відновлення вона також має збільшуватися.  Тому настільки важливо, щоб публічні закупівлі, де є ресурс, орієнтувалися на національного виробника. Це має бути свідомою політикою держави, узгодженою із нашими  партнерами та вимогами СОТ, ГАТТ, ЄС тощо”, - підкреслив президент УСПП, голова Антикризового штабу Анатолій Кінах.

Наприклад, у будівництві вантажних локомотивів українські виробники можуть забезпечити локалізацію більше 50%.  Ще більші темпи місцевого виробництва в оборонно-промисловому комплексі.

В Комітеті Верховної Ради з питань економічного розвитку, з яким УСПП має успішну співпрацю та регулярний обмін даними, підрахували: навіть за 30-40% локалізації в транспортному машинобудуванні (локомотиви)до бюджетів різних рівнів у вигляді податків та зборів повернулося б приблизно 500 млн грн.

Відтак Анатолій Кінах підкреслив необхідність подальшого удосконалення законодавчо-нормативної бази щодо реалізації потенціалу українських виробників та відповідної дипломатичної роботи на міжнародній арені.

Акцентом у перемовинах із партнерами має бути те, що Україна знаходиться у вкрай важкому становищі через війну, розв'язану рф, свідоме руйнування агресором цілих промислових центрів України, її цивільної інфраструктури, логістики тощо. Наша держава задля підвищення економічної самодостатності, покращення обороноздатності і фінансування Сил оборони, повинна розвивати власне виробництво, міняти модель із сировинної та технологічну, створювати робочі місця та повертати мільйони біженців з-за кордону.

Це є зоною спільного інтересу України та ЄС, США, більше того - полем можливостей для інвестування.

Свої пропозиції УСПП і Антикризовий штаб надіслав у парламент, Офіс президента та Уряд. Серед іншого ділова спільнота пропонує пов'язати політику збільшення локалізації із Планом відновлення України та представити комплексне рішення для поступового зміцнення і розвитку економіки України.