Держава має провести антикризове регулювання тарифів і цін в Україні

Facebook Поділитись
Держава має провести антикризове регулювання тарифів і цін в Україні

В Україні значно зросли тарифи на газ і електроенергію. Так, з 1 січня 2021 року доведеться більше платити за освітлення, тепло, газ та його постачання. Зокрема, скасований пільговий тариф на електроенергію, зросла і плата за доставку газу - в середньому в понад півтора рази.

УСПП, Антикризова рада визначають, що проблема відірваності тарифоутворення від реального показника доходів більшості українців має системний характер. Цим порушуються базові закони економіки. Поза тим, ця складова - одна із найважливіших в політиці розвинутих країн світу.

Темпи зростання цін і тарифів не повинні перевищувати зростання реальних доходів, платоспроможності громадян.

Особливо це небезпечно в період вже тривалого карантину та інших обмежувальних заходів в Україні, за час якого тисячі малих підприємців втратили джерела доходів, а чимало українців - роботу чи повноцінні виплати. Фінансовий запас підприємств і громадян виснажений.

“Це помітно і з тієї кризи неплатежів, яка продовжує накопичуватися. Загальна заборгованість населення по оплаті послуг ЖКГ станом на 1.12.2020 вже перевищила 60 млрд.грн. У боржниках - понад 2,3 мільйона осіб. Зі зростанням тарифів і цін ця ситуація ще більш поглиблюється, що зумовить проблеми в житлово-комунальній сфері та її трудових колективах, негативно влине на економічну і соціально-політичну стабільність”, - зазначив президент УСПП Анатолій Кінах.

УСПП, Антикризова рада громадських організацій, Об'єднання організацій роботодавців України  виступають за комплексне вирішення даного питання. Зокрема, мова йде про антикризове регулювання зростання тарифів з боку держави. Адже, за даними самого ЄС, по рівню платоспроможності українці займають останнє місце в Європі.  Крім цих дисбалансів, існує проблема невідповідності вартості реального життя і тих показників які закладені в бюджеті. Офіційний мінімум становить 2189 грн, що у 2-3 рази нижче, ніж реальна вартість проживання, що, до речі, визнає і сам уряд.

Також тут нагадують, що в Україні є власний видобуток газу - близько 14 млрд. кубометрів в рік (такий обсяг був за результатами 2019 р в державній компанії Укргазвидобування), отож при формуванні ціни необхідно провести цілу низку публічно відкритих розрахунків: облік власних ресурсів блакитного палива і їх використання, аудит Нафтогазу (враховуючи той факт, що це є державна компанія), запасів у газових сховищах, врахувати фактор ціни закупівлі газу влітку 2020 року тощо.

Аналогічні розрахунки потрібні і в секторі забезпечення промисловості і населення електроенергією. Із урахуванням того факту, що власна атомна енергетика може давати 47 -50% всієї необхідної генерації.

“Що потрібно зробити? Задіяти Антимонопольний комітет включно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Врахувати всі вищезазначені фактори та скоригувати тарифи з огляду на реальну платоспроможність населення і становище виробничих підприємств. Адже ми говоримо і про значний негативний вплив зростання цін на конкурентоздатність вітчизняних промислових виробників. Це має бути спільне рішення уряду і парламенту, в ідеалі -  затверджене рішенням РНБОУ”, - підкреслив Анатолій Кінах.

Відтак, УСПП, АРГО і роботодавці звертаються до Кабміну, ВРУ і Офісу президента з тим, щоб без зайвого популізму в стислий термін були прийняті відповідні рішення щодо кореляції цін і тарифів на газ і електрику відповідно до платоспроможності внутрішнього ринку і реальної вартості його закупівлі/видобутку/генерації.

До речі, на фоні несприйняття такого підвищення тарифів в суспільстві, влада вже оголосила про рішення запровадити в Україні для всіх побутових споживачів державне регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень або до кінця опалювального сезону. Це, за їх словами, знизить ціни на газ для населення на 30%.

В діловій спільноті наполягають: це має бути не випадкове рішення, а системний аналіз і чіткі рішення на перспективу, а не лише на період зимового карантину.