Держава не терпить легковажного ставлення до законів управління, кадрової політики

Facebook Поділитись
Держава не терпить легковажного ставлення до законів управління, кадрової політики

В країні спостерігаються загрозливі тенденції професійної  деградації інститутів влади. Неприпустимо, що Україна чи не єдина в Європі не розробила та не затвердила антикризову соціально-економічну програму  (а криза в нас почалася задовго до карантину, викликаного пандемією ковіду), не продумала і  не представила суспільству дієві заходи на посткарантинний період. Про це в ефірі одного з загальнонаціональних телеканалів говорив голова Антикризової ради громадських організацій, президент УСПП Анатолій Кінах.

«За Конституцією, в парламенті має бути  коаліційна угода, на підставі якої був би сформований уряд і розроблена програма його дій. Але такого немає. Рішення приймаються безсистемно, хаотично. Наприклад,  без прогнозів, техніко-економічних обгрунтувань були ліквідовані міністерство аграрної політики та міністерство екології та природних ресурсів. Тепер йдеться про необхідність  поновлення цих структур, тому що ліквідація спричинила втрату керованості процесів, дезорієнтувала виробників та громадян, призвела до реальних збитків. Вже не кажемо про те, що й скасування, й оновлення адміністративного органу потребує значних ресурсів, коштів, особливого поводження з кадрами», – підкреслює Анатолій Кінах.

 Деякі міністри працюють менше місяця, за рік ми маємо практично два складу уряду, говорить він. Про яку спадкоємність, інституціональну пам’ять можна говорити?   Кадрова чехарда створює  можливість «випустити пару» або «знайти крайнього», але  не дає ефективного результату, зіштовхує в прірву економічної відсталості, сировинної  країни третього світу.  Жодного разу не відбулася  справжня державницька процедура у сфері вищої виконавчої влади: уряд або міністр не звітувалися   серйозно за свою роботу, не була зроблена фахова аналітика причин та наслідків, проведена  робота над помилками, визначені нові  реальні, організаційно, фінансово, стратегічно обгрунтовані пріоритети,  лише на такому фундаменті мають відбуватися нові призначення.

На думку лідера промислової спільноти, в мистецтві державного управління є непорушний закон: спочатку визначаються пріоритети розвитку, формується програма дій, і під її виконання на підставі високої відповідальності підбираються професійні кадри.

 «Держава, закони розвитку, кадрова політика  не терплять   легковажного ставлення до себе. Президенту  потрібно рішуче протистояти деградації системи управління, кардинально поміняти   кадрову політику на користь гідних професіоналів, впроваджувати стратегічні, програмні підходи в усі сфери діяльності людей  і на всіх  щаблях управління, починаючи від держави в цілому і завершуючи кожною галуззю промисловості чи сферою економічної діяльності», – підсумував президент УСПП Анатолій Кінах.