Держава за пропозицією ділових організацій почне пільгове кредитування виробників ОПК

Facebook Поділитись
Держава за пропозицією ділових організацій почне пільгове кредитування виробників ОПК

Для виробників зброї відсоток пільгового кредитування буде 7% на інвестиції і 9% на обігові кошти. Максимальна сума кредиту: 500 млн. грн. 

Про це йдеться в законі, ухваленому нещодавно у Верховній Раді України, повідомив заступник голови комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

Український союз промисловців і підприємців, Антикризовий штаб стійкості економіки в умовах воєнного стану вітає таке рішення народних депутатів, прийняте на численні пропозиції від ділових структур.

УСПП послідовно виступає за розширення програм кредитування для українських виробників. 60-70% бізнесу і промисловців мають брак джерел поповнення обігових коштів. Це є ключовим завданням і для реалізації ініціативи Президента  “Зроблено в Україні”, над втіленням якої працює УСПП та Антикризовий штаб.

Завдяки нашим зусиллям раніше програма “Доступні кредити 5-7-9” була розширена та сфокусована на переробній галузі, а також на підприємствах, що працюють в прифронтових зонах.

Тим не менше, УСПП наполягає на тому, що в Україні була запроваджена цілісна політика кредитування економіки саме банківським сектором. Наразі рівень кредитування в нас найнижчий на євроринку та й не тільки (12% ВВП; а в Чехії, Польщі - 70-80% ВВП).

“Закон, який відкриває можливість для підприємств оборонно-промислового комплексу мати доступ до програми дешевих кредитів - це хороше рішення і ми вдячні ВРУ за підтримку наших пропозицій. Нам потрібно випускати більше зброї і боєприпасів задля ефективної оборони проти російського агресора”, - наголосив президент УСПП, голова Антикризового штабу Анатолій Кінах.

Нагадаємо, що УСПП та Антикризовий штаб активно працюють із Урядом та НБУ в питаннях розширення програм кредитування виробників. Завдяки цьому Нацбанк продовжує курс послідовного зниження облікової ставки та вже вровадив  найбільший пакет пом'якшення валютних обмежень для підприємств з початку повномасштабної війни.