Ділова спільнота України розраховує на зустріч із Президентом

Facebook Поділитись
Ділова спільнота України розраховує на зустріч із Президентом

Антикризова рада громадських організацій, яка представляє десятки галузевих, професійних об’єднань промисловців, підприємців, громадські організації бізнесу, направила листа президенту України із проханням про зустріч та обговорення  нагальних  питань, які треба вирішити в першу чергу для розвитку бізнесу та економіки. Відповідне рішення було прийнято на засіданні УСПП та Антикризової ради в Києві. 

Відзначається, що наразі темпи економічного зростання країни залишаються невисокими внаслідок нерозв’язаних інституційних проблем економіки.  Головними з них  є корупція, слабкий захист прав підприємців, невиразна позиція влади щодо підтримки розвитку внутрішнього ринку, відсутність системної промислової політики.

Попри позитивну динаміку зростання ВВП протягом останніх років (в межах 2,4-3,3%), Україна залишається однією з найбідніших країн регіону. Дуже мала ефективність виробництва. Так, за 17 днів німецький робітник виробляє такі самі обсяги продукції, як український – за  рік. Експорт з країни переважно сировинний, а підприємства технічно відстають.

Парадоксально, але навіть допомога закордонних партнерів використовується неефективно. За даними Світового банку в Україні, вибірка коштів за активними інвестиційними проектами, що реалізується у регіонах, на початок цього року становила всього до 32,5%.

Серед потужних факторів, що позначаються на низьких темпах розвитку  української економіки – обмеженість грошово-кредитної політики антиінфляційними цілями,  нарощування імпортозалежності внутрішнього ринку, депопуляція, високі темпи трудової міграції та ін.

«Наразі владі бракує системних, розрахованих на далеку перспективу  рішень, що відповідали б рівню та масштабу сучасних викликів, пов’язаних із технологічним, ресурсним відставанням вітчизняного промислового комплексу від світових тенденцій. За таких обставин необхідна консолідація дій усіх гілок влади та бізнесу щодо подолання зазначених викликів», – йдеться у зверненні.

УСПП та Антикризовою радою напрацьована низка комплексних пропозицій – «Платформа економічного патріотизму» та «Нова індустріалізація – реальний шанс для України». Ці документи вже надіслали президентській команді, на  їх основі промисловці сподіваються розробити спільно із владою та експертами пріоритети нової економічної політики.