Ділові ради України і Литви намагаються осмислити досвід роботи бізнесу під час коронавірусу

Facebook Поділитись
Ділові ради України і Литви намагаються осмислити досвід роботи бізнесу під час коронавірусу

Вони розпочали підготовку до VІ-го Українсько-литовського економічного форуму в Києві

З жодним міжнародним партнером Україна не має таких темпів розвитку двосторонніх торгово-економічних, інвестиційних стосунків, як з Литвою. Навіть під час карантину, який спричинений COVID-19, наше співробітництво досягало непоганих результатів. До цього доклали зусиль Українсько-литовська та Литовсько-українська ділові ради, перед якими нині постало завдання – темпи зростання обсягів торгівлі, кооперації, інвестиційних надходжень, розвитку нових промислових і економічних проектів мають зберегтися і навіть зрости. Для цього в часи пандемії повинні застосуватися особливі інноваційні підходи. Про це йшла мова на спільному відео-засіданні Українсько-литовської та Литовсько-української ділових рад. У ньому взяли участь Посол України в Литві Володимир Яценківський, Посол Литви в Україні Вальдемарас Сарапінас, президент Конфедерації промисловців Литви Відмантас Янулявічус, президент УСПП Анатолій Кінах, голови ділових рад обох країн Айварас Каралюс та Сергій Прохоров, керівники Торгово-промислової палати України, Київської ТПП, а також представники державних органів, наукових установ та близько 80 бізнес-структур.

«Останній україно-литовський економічний форум, який відбувся наприкінці 2019р. за участі Президентів, поставив завдання наростити обсяги співпраці, підвищити рівень ділових комунікацій. Нині, на чотирнадцятому спільному засіданні ділових рад, можемо визнати: очікування виправдалися.

Обсяг торгівлі за 2019 рік склав 1,6 млрд. дол., що стало вище результатів попереднього року на 32 %. Інвестиції Литви в економіку України добігли 183 млн. дол. і виросли більш ніж на 20%. На території країни працює більше 50 компаній з литовським капіталом. Наш досвід ділової співпраці, тісного союзу з структурованою бізнес-громадою Литви наповнився значним економічним змістом, в тому числі у сферах енергоефективності та енергозбереження, розвитку альтернативних видів енергії, впровадження екологічних європейських стандартів і норм, розвитку ІТ-технологій, промисловості тощо»,– наголосив президент УСПП Анатолій Кінах.

Він і його співрозмовники з обох сторін підкреслили, що незабаром починається підготовка оновленого тексту Угоди про асоціацію України і ЄС, про зону вільної торгівлі. В цій роботі будуть в значній пригоді напрацювання ділових рад, досвід реальної співпраці українського і литовського бізнесу. Як завжди, Україна вдячна Литві за досвід і допомогу як перевіреному партнеру – члену Євросоюзу.

Посли двох країн запропонували учасникам важливу тему для обговорення – соціально-економічну ситуацію в державах на тлі пандемії COVID-19, яка в даний момент триває. Саме уроки коронавірусу для бізнеса, проблему «Економіка і епідемія: криза або нові можливості» і було вирішено обговорити під час УІ-го Українсько-литовського економічного форуму в Києві в рамках попередньо запланованого візиту Президента Литви Гітанаса Науседи в Україну в середині грудня ц.р.

Сторони назвали найактуальніші, на їх погляд, проблеми, які має підняти майбутній форум – поновлювальні джерела енергії, енергозбереження і енергоефективність; інформаційні технології і нові виклики для них в часи коронавірусу; індустрія 4.0, інновації і стартапи; транспорт і логістика. Вирішено звернутися до представників бізнесу, який наближений до ділових рад, і запитати, що ще вони прагнуть обговорити.

«В рамках підготовки форуму – найважливішої події в сфері двосторонніх економічних відносин України і Литви – пропонується провести кілька відео-конференцій учасників ділових рад, які присвячені основним питанням форуму – альтернативній енергетиці, автоматизації виробництва і індустрії 4.0 тощо. Вони будуть проведені в жовтні-листопаді ц.р. Є пропозиція у зв’язку з особливими умовами співпраці – коронавірусними обставинами – під час економічного форуму в грудні ухвалити доповнення до Угоди про співпрацю між Конфедерацією промисловців Литви та УСПП», – підсумував Анатолій Кінах.

Підготовка до VІ-го Українсько-литовського економічного форуму в Києві в рамках візиту в Україну президента Литви триває.