Діловий клімат – основа стабільності і зростання – продовжує погіршуватися

Facebook Поділитись
Діловий клімат – основа стабільності і зростання – продовжує погіршуватися

Ділова громада, роботодавці неодноразово наголошували, що президентські вибори в країні перетворилися  на змагання піару і технологій сумнівної якості, негідне цінностям української держави шоу. За законами ущербних технологій, у кампанії  зміщений порядок денний.  Виборці чують від кандидатів і обговорюють між собою все що завгодно, між  тим як країні необхідно прийняти стратегії розвитку на найближчі роки, вирішувати проблеми  низьких темпів економічного зростання та відчутних втрат людського капіталу. Про це говорить голова Антикризової ради громадських організацій, президент УСПП Анатолій Кінах.

«Соціально-економічна криза триває попри усі попередні переможні реляції уряду. Діловий клімат, який є основою стабільності і зростання, продовжує погіршуватися. Це не можна вважати природним явищем, яке списалось б на турбулентний період виборів, бо робиться свідомо.  Найкращі компанії країни випробуються державним рекетом, адміністративним тиском, що зводить нанівець усі намагання підприємців впевнено працювати. Саме тому  в країні зростає не лише трудова, але й бізнес-міграція. Що з цим робитиме наступний президент? Чому кандидати не дають відповідей діловій громаді?», – наголосив він.

А.Кінах навів приклад з роботи компанії «Текстіль-Контакт», глава якої   поділився в фейсбуці подіями останніх 6 місяців. Маючи річний оборот приблизно 300 млн.грн. і чемно виконуючи свої зобов’язання перед бюджетами всіх рівнів, компанія пережила  4 планових і позапланових перевірки, отримала більш 20 запитів про представлення первинних документів від ДФСУ, СБУ тощо, 8 рішень судів на вилучення документів, обшук на момент святкування 20-тиріччя фірми, 15 повісток директору і бухгалтеру на допити в різні інстанції.   Податківці пошепки  кажуть, що в районі більше немає кого перевіряти, усі значні платники податків закрилися або покинули країну. Про які інвестицій за таких умов можна говорити?

«Таке ставлення держави до власного бізнесу знаходиться поза нормальною логікою та  межує з реальними загрозами національній економічній безпеці.  Саме вибори мали б дати можливість бізнесу вимагати оприлюднення стратегій покращення ділового клімату, поруч з іншими «гарячими» для країни проблемами. Але нинішня виборча кампанія відбувається в іншій площині, що є предметом серйозної тривоги промислово-підприємницької спільноти», – наголошує президент УСПП.

А.Кінах переконаний, що хоча і не залишилося часу на суттєву зміну характеру та змісту кампанії, кандидати мають усвідомлювати глибину проблем економіки, промисловості,  необхідність кардинальних змін у сфері підприємницької діяльності, захисту прав і інтересів власника та інвестора тощо.

  «Ще одну річ не стомлююся додавати: без діалогу з структурованим громадянським суспільством, експертно-фаховим товариством, без ефективного зворотного  зв’язку, коли влада слухає бізнес і реагує на його пропозиції  ефективними рішеннями, стабільного розвитку не буває. Саме цього ми вимагаємо від президента країни», – підсумував він.