Для іноземних, як і вітчизняних інвесторів, потрібні верховенство права та прогнозованість ринку

Facebook Поділитись
Для іноземних, як і вітчизняних інвесторів, потрібні верховенство права та прогнозованість ринку

Уряд активно закликає потенційних інвесторів до капіталовкладень в Україну. На Світовому економічному форумі Давос-2020 і Президент В.Зеленський, і прем’єр-міністр О.Гончарук повідомили про нову ініціативу – програму Investment nanny («Інвестиційна нянька») для великих інвесторів. Якщо іноземний бізнес купує підприємство вартістю від 10 мільйонів доларів, то отримає "податкові канікули" — звільнення від податку на прибуток на період до 5-ти років. Великі інвестори, які вкладатимуть близько 100 млн. доларів в Україну, отримуватимуть гарантії від уряду, а саме щодо вирішення питань про податкові пільги, земельні ділянки та інфраструктуру.

Цю новину аналізують в УСПП.

З одного боку є певний позитив: Україна цінує інвесторів, готова їм максимально сприяти. Така практика свого часу застосовувалась і в Сінгапурі, де уважно ставилися до кожної проблеми капіталовкладників і намагалися її вирішити. З іншого боку – в тому ж Сінгапурі таке відношення було до всіх (!) інвесторів, на тлі системної роботи з жорсткого викорінення корупції, прогнозованості податкової системи та встановлення верховенства права.

«Умовно кажучи, зараз наш посил наступний: «якщо у вас багато грошей, то наші люди вирішать проблеми із підключенням до енергомереж, земельних ділянок, здобуття податкових пільг». Втім, такі умови повинні бути забезпечені як для зовнішніх, так і внутрішніх інвесторів апріорі. Ідея держчиновників-консультантів, які допомагатимуть інвесторам, є доброю, але не в контексті «кращим допоможемо, а решта вже самі».  Україна повинна максимально сприяти всім інвесторам: новим і працюючим тут уже давно (особливо тим, хто створив робочі місця), великим і малим. Всім, хто запускатиме тут виробництво, даватиме роботу українським громадянам та платитиме податки», - зазначив президент УСПП Анатолій Кінах.

Він нагадав, що для цього треба вирішити чимало питань: від урегулювання податкової сфери (прийняті в турборежимі закони, серед яких суперечливий №1210 – не є системними якісними рішеннями) до підвищення прозорості судової і правоохоронної системи, забезпечення верховенства права і рівності всіх перед законом. Саме відсутність правових гарантій відлякують нині інвесторів. А Україна вже не перший рік обіцяє спеціальні «пряники» для них, втім, чуда не трапилось.

Поки в уряді декларують настання сприятливого клімату для ведення бізнесу в Україні завдяки «створенню рівних правил для всіх підприємців і можливості для кожного», Україна опустилася на шість позицій в рейтингу міжнародної антикорупційної організації Transparency International "Індекс сприйняття корупції-2019" (CPI). Серед 180 країн Україна посіла 126-е місце (120-е місце в рейтингу за 2018 рік). Нашими сусідами по рейтингу виявилися Киргизстан і Джибуті.

«Потрібна прозорість судової і правоохоронної системи, оперативне і жорстке реагування на випадки рейдерства, свавілля чиновників тощо, а також прогнозована податкова сфера. Всі законодавчі норми з цього приводу, аналіз практичного ведення справ повинні проходити в діалозі із структурованим бізнесом, експертами. Тоді і інвестиції підуть в Україну в бажаних обсягах. Саме цього чекають потенційні інвестори», - підсумував Анатолій Кінах.