Для подальшого реформування вітчизняної медицини потрібно об’єднати всі наявні напрацювання медиків і громадських експертів

Facebook Поділитись
Для подальшого реформування вітчизняної медицини потрібно об’єднати всі наявні напрацювання медиків і громадських експертів

Координаційна рада Платформи Національної стратегії охорони здоров’я країни, яка є частиною Національного форуму «Трансформація України», створена як консультативно-дорадчий орган партнерів, зацікавлених у формуванні в Україні ефективної системи охорони здоров’я, є однією з наймасштабніших громадських ініціатив в даній сфері. Для того, щоб напрацювати підвалини стратегії реформи медицини та запропонувати її уряду, на базі Платформи об’єдналися Об’єднання організацій роботодавців України, УСПП, Ліга страхових організацій України, Національна академія медичних наук (НАМН) України, Профспілка працівників охорони здоров’я України, Об’єднання організацій медичних працівників України та ін.

Нині чимало її представників увійшло в  тимчасову робочу групу з питань реформування системи охорони здоров'я, створену Указом Президента.

У документі зазначається, що робоча група має до 1 березня 2020 року проаналізувати перебіг реформування системи охорони здоров'я України та надалі внести пропозиції щодо фінансування, удосконалення системи підготовки та безперервного професійного розвитку лікарів, інших медичних працівників, підвищення рівня їхньої заробітної плати, наукового супроводу системи охорони здоров'я. 

Координаційна рада вітає президентську ініціативу та пропонує об’єднати вже наявні напрацювання Платформи із тими висновками, аналітичними матеріалами та пропозиціями, які розроблятиме робоча група. Відповідний лист готується на ім’я голови парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайла Радуцького, котрий очолює зазначену робочу групу.

«Ми розраховуємо на чіткий, оперативний і професійний аналіз того стану, в якому опинилася національна система охорони здоров’я. На основі цього потрібно напрацювати ефективні рішення щодо подальшого реформування галузі, базуючись, у тому числі, на досвіді Польщі та країн Східної Європи», – наголосив учасник Наглядової ради Національного форуму «Трансформація України», співголова Координаційної ради Платформи НСОЗ України, голова Об’єднання організацій роботодавців України, президент УСПП Анатолій Кінах.

За його словами, ситуація в Україні в цілому і в системі охорони здоров’я зокрема погіршується. На це вказують офіційні дані про загрозливі тенденції щодо депопуляції населення України, а також стрімкі наростаючі темпи трудової міграції. 

«Недореформована» медична галузь не лише не може відповісти на хронічні виклики – високу смертність від серцево-судинних захворювань, епідемії кору та інших хвороб, в лікуванні яких значно про двинулися інші країни,  але й є повністю неефективною перед новими  масштабними загрозами. Це стало цілком очевидним у ситуації з евакуацією та прийомом українських громадян із Уханю, котрі теоретично могли б бути переносниками коронавірусу. Перед цією загрозою  усім – і міністерству охорони здоров’я, і губернаторам, і главам міських, районних адміністрацій було необхідно  мобілізувати наявних епідеміологів, обладнати частину лікарень для  пацієнтів, які можуть з’явитися, налагодити ефективні комунікації з місцевими мешканцями, щоб усіх заспокоїти. Однак цього зроблено не було. Медична система держави в глибокій кризі.   

 «Медична реформа не лише не доведена до кінця – через некомпетентність і безвідповідальність  її організаторів вона обернулися фактичним занепадом усієї медичної системи держави. Вітчизняна медицина наразі в рази відстає від країн Європи, Північної Америки, багатьох держав Азії тощо. Ціна питання – життя українських громадян і їх здоров’я. Тому, безперечно, потрібно об’єднувати зусилля експертних, громадських організацій, новоствореної робочої групи з тим, щоб разом запропонувати комплексні рішення для медичної галузі», – переконаний Анатолій Кінах.

Нагадаємо, до складу робочої групи, створеної Президентом, увійшли в тому числі такі досвідчені лікарі, як Ілля Ємець, Борис Тодуров, Андрій Безносенко, Олександр Усенко, представники різних медичних закладів та профільних вишів.