Для проходження енергокризи банківський сектор повинен кредитувати економіку - УСПП

Facebook Поділитись
Для проходження енергокризи банківський сектор повинен кредитувати економіку - УСПП

Підняття Національним банком України облікової ставки до 10% річних призведе до подорожчання кредитів для громадян і бізнесу.

На цьому наголосили в Українському союзі промисловців і підприємців.

Сам національний регулятор спрогнозував чергове зростання комунальних тарифів, а також інфляції (7,7% у 2022 році). Варто відмітити, що споживча інфляція вже в рази вища – більше 10%, а промислова – рекордні 62%.

«НБУ ухвалив таке рішення задля зменшення тиску на гривню. Позитивом є те, що не введено якихось обмежень на продаж валюти. Втім, потрібно мати на увазі, що подальше подорожчання кредитних ресурсів негативно відіб’ється на фінансово ослабленому бізнесі і промисловості. Чимало галузей вже перебувають в глибокій кризі, системних комплексних дій в енергетичній сфері уряд також не демонструє. Тому вкрай необхідне спільне рішення Кабміну, Нацбанку та ділових асоціацій щодо впровадження масштабної програми кредитування реального сектору економіки. Зараз практично знищені стимули банків робити це – через багаторічну практику виведення на ринок прибуткових ОВДП», - зазначив президент УСПП Анатолій Кінах.

У діловому союзі побоюються, що за відсутності антикризових дій уряду бізнесу доведеться або підвищувати ціни, або закриватися. Обидва сценарії вкрай негативні. По-перше, навіть в традиційно успішній галузі АПК зараз спостерігається засилля імпорту: молокопродуктів + 20-30%, тепличних помідорів і огірків - в 2 рази. Імпорт цукру в Україну в 2021 році перевищив експорт у 6 разів. І таких прикладів чимало.

Конкурентоспроможність вітчизняних виробників через недоступність фінансів, подальший ріст цін на енергоносії і т.д. буде падати. І ця битва буде програна і на внутрішньому ринку.

Пояснювати, чому матиме негативні наслідки масове закриття бізнесу – гадаємо, не варто. Це втрата робочих місць (наприклад, у виробництві скла - 12 тис.), подальше просідання платоспроможності громадян, відтік інвестицій, відсутність бази для формування умов економічного відновлення/росту.

В УСПП переконані, що Нацбанк повинен виконувати свої функції щодо стимулювання економіки. Наразі навпаки потрібні зниження ставки, створення робочих місць, запуск виробництв. Це єдиний варіант відновлення росту ВВП.

При цьому втрачені можливості значно орієнтуватися на іноземні інвестиції. Через кон’юнктуру на зовнішніх ринках вперше за багато років облікову ставку підвищили і США, що призвело до зміцнення позицій долара,переорієнтувавши капіталовкладників на американські/західні ринки. Впродовж січня 2022 загальний портфель нерезидентів-тримачів ОВДП  скоротився на 5,8 млрд грн. Ці облігації активно скуповують українські банки. Отже, гра у фінансову піраміду продовжуватиметься.

 «Відтак, актуальним залишається наше звернення до НБУ та КМУ щодо проведення спільної робочої наради із промисловцями, представниками бізнесу з тим, щоб напрацювати програму відновлення кредитування економіки. Разом із антикризовими діями в енергосекторі, це єдиний рецепт врятувати чимало виробництв, а то навіть і цілі галузі від банкрутства», - підсумував Анатолій Кінах.