До переговорного процесу про вступ України до ЄС мають бути долучені і бізнес-асоціації - УСПП

Facebook Поділитись
До переговорного процесу про вступ України до ЄС мають бути долучені і бізнес-асоціації - УСПП

25 червня стартують переговори про вступ України до Європейського Союзу. Українську сторону в цьому процесі очолює віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. Також, згідно Указу Президента,  до делегації ввійшли представники парламенту, Уряду, Офісу президента, Нацбанку, Антимонопольного комітету тощо. 

Указ також доручає Уряду сформувати й затвердити персональний склад робочих груп щодо підготовки переговорних позицій України.

До однієї з таких робочих груп мають ввійти представники бізнес-асоціацій України, роботодавців, економічні експерти та аналітичні наукові інституції, переконані в Українському союзі промисловців і підприємців. 

Вітчизняна економіка та експорт повинні бути добре підготовлені до інтеграції в ЄС. Це означає проведення реформ, спрямованих на її модернізацію, залучення європейських інвестицій та технологій, адаптацію технічних стандартів і регламентів Союзу.

Така робоча група напрацює пропозиції по зміні структури економіки в Україні в бік збільшення виробництва продукції із доданою вартістю, взаємодоповнюючих завдань по Плану відновленню України, програмі “Зроблено в  Україні”, нашим зобов'язанням як кандидата на вступ до ЄС.

Чимало пропозицій вже підготовлено на майданчику Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану, який діє з весни 2022 року. Деякі з них вже враховані в рішеннях РНБОУ, постановах Уряду, законопроєктах.

Більше того, УСПП та Антикризовий штаб провадять постійну роботу із бізнес-асоціаціями ЄС з метою зміцнення ділових зв'язків, посилення торгівельно-економічного співробітництва та участі європейського бізнесу в проєктах з відновлення України.