До роботи П’ятого Литовсько-українського форуму в Вільнюсі приєдналися Президенти країн

Facebook Поділитись
До роботи П’ятого Литовсько-українського форуму в Вільнюсі приєдналися Президенти країн

У Вільнюсі до роботи П’ятого Литовсько-українського форуму, якій почав працювати сьогодні з ранку, приєдналися Президенти України та Литви Володимир Зеленський та Гітанас Науседа. В роботі заходу беруть участь близько 150 підприємців, які обговорюють стан українсько-литовського торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва,  перспективні взаємовигідні форми подальшої спільної роботи тощо.

Про підсумки пленарного засідання, двосторонню українсько-литовську співпрацю президентам двох держав розповів президент УСПП Анатолій Кінах.

«Темпи товарообігу між Україною і Литвою за підсумками січня-серпня 2019р. зросли  на 38 % порівняно з аналогічним періодом минулого року, при цьому маємо надію, що торгівля  до кінця року зросте до 2 млрд. дол. Такі результати обумовлені не лише тим, ми працюємо з надійним економічним партнером, це партнерство засновано на довірі і дружбі», – наголосив лідер ділової спільноти України.

Він зупинився на тому, що Україна активно переймає досвід Литви щодо адаптації до європейських стандартів та технічних регламентів, без чого не є можливими ні промислова модернізація, ні розширення вітчизняного  експорту. А.Кінах поінформував президентів про ухвалені на форумі документі та подякував за увагу до двосторонньої економічної співпраці як на рівні держав, так і бізнес-кіл.  

Президент Республіки Литва Гітанас Науседа повідомив, що нині між державами була підписана спільна декларація про співробітництво, і вона стане основою подальшого розвитку плідної і ефективної співпраці, в тому числі і в економічної сфері. «Литва цінує свої контакти з Україною, радіє з того, що може передати їх свій досвід членства в ЄС.  Сподіваємося, що реформи в Україні будуть успішно завершені, що потік інвестицій зростатиме», – поінформував Г.Науседа.  

«Наші економічні стосунки ніколи не припинялися, активно розвивалися та набували нових якісних форм. Наприклад, всім відомо про успішність комплексних перевезень «вікінг».  У литовських підприємців є успішний досвід роботи з провідними компаніями  Європи і адаптації до європейських стандартів, що дозволяє  нам нарощувати вигідні економічні зв’язки, разом з нашими партнерами виходити на ринки інших  країн. Ми очікуємо, що підсумки цього року перевищать показники минулого рекордного року», –  наголосив Президент України Володимир Зеленський.  Він подякував діловим радам Литви та України, УСПП та КПЛ за організацію потужного Литовсько-українського економічного форуму.

В своєму виступі президент Україні В.Зеленській згадав як успішний  проект реконструкції   школи №2 в Авдіївці Донецької області. Цей  спільний проект реалізує обласна та місцева державні адміністрації, Центральне агентство управління проектами Республіки Литва за підтримки Євросоюзу та УСПП. Загальна  вартість проекту – більше 63 млн. грн. Реконструкція передбачає спорудження сучасної їдальні, класів для уроків праці, дитячого та спортивного  майданчиків.  

Після завершення засідання президенти мали спілкування з представниками литовського та українського бізнесу та зробили групову фотографію.